Ремонт на покрива и фасадата дарява на Кукления театър ОбС Стара Загора

Ремонт на покрива и фасадата дарява на Кукления театър ОбС Стара Загора

Кукленият театърВътрешни компенсирани промени в разходната част на Бюджета на Община Стара Загора за 2017 г. предлага кметът Живко Тодоров на предстоящата на 23 февруари сесия на Общинския съвет. Аргументът е необходимостта от спешен ремонт на сградата на Старозагорския куклен театър, за да продължи своята дейност.

Въпреки, че за случилата се миналия месец авария е било уведомено по надлежен ред Министерството на културата, скоро не се очакват от там да дойдат средства.

„Сградата на театъра, която е държавна собственост, се нуждае от неотложен ремонт, за да може тази културна институция, превърнала се през годините в любимо място за поколения старозагорци, да продължи да ни радва с постановките си. Необходимите за ремонта 30 000 лева предлагам да бъдат осигурени за сметка на планирания в Бюджета резерв за непредвидени и неотложни разходи за местни дейности. Същите, под формата на основен ремонт, да бъдат предоставени като дарение на Кукления театър“, се казва в предложението на градоначалника.

Припомняме, че по време на обилните снеговалежи миналия месец, покривът на Кукления театър се пропука, а стеклата се вода наводни стаите на втория етаж.

През 2017 г. Държавен куклен театър – Стара Загора ще отбележи своята 60-годишнина като водещ културен институт в България. Творческият екип живее не само с настоящето, но и с бъдещето на своето изкуство. Той се радва на изключителен национален и международен престиж. На сцената му са поставени над 300 постановки от български и световни автори.

Театърът е организатор и домакин на единствения в Европа Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Това му позволява да поддържа широка международна партньорска мрежа, да презентира българското куклено-театрално изкуство и да черпи опит от световните образци.

Фестивалът, който през 2017 г. ще има 10-то си издание, е част от културната идентичност на Стара Загора.

Леда ВЕСЕЛИНОВА