Пети Фестивал на камерната музика ще се проведе в Стара Загора

Пети фестивал на камерната музика ще се проведе в Стара Загора
Пето издание на фестивал на камерната музика под надслов „Европейската традиция и младите таланти” ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 март 2017 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Майсторски клас ще проведат Ребека Хартман, цигулка и „Ет Арсис Пиано Квартет“ – един от малкото камерни ансамбли, който си е изградил международно име като клавирен квартет.Събитието се организира от Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ и „Ет Арсис Пиано Квартет“.

Програма
1 март /сряда/, 19 часа
Концерт-откриване
Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – вход свободен

4 март /събота/, 11 часа
Концерт, посветен на 3 март – Национален празник
Регионална библиотека „Захарий Княжески“, вход свободен

5 март /неделя/, 11 часа
Заключителен концерт
Регионална библиотека „Захарий Княжески“, вход свободен

2-5 март
Майсторски клас по камерна музика
НУМСИ „Христина Морфова“
Регионална библиотека „Захарий Княжески“, отворен за слушатели

Повече информация за участниците:

Ребека Хартман е родена в Мюнхен през 1981 г. Започва да свири на цигулка от 5-годишна възраст под ръководството на педагога Хелге Телен. Учи в Мюнхен при проф.Андреас Райнев и в Лос Анджелис, САЩ при проф.Алис Шонфелд. Усъвършенства уменията си в майсторски класове на Райнер Кусмаул и Йозеф Кронер.
Ребека Харман е победител в няколко национални и международни награди, от Международния конкурс за цигулари Хенри Мартьо в Лихтенберг /2005/, Международното състезание „Pacem in Terris“, Бейрут (2004) и „Стипендия Яша Хайфец „, САЩ (2002 г.).
Международните изяви на Ребека Хартман я срещат професионално с диригенти като Кристоф Ешенбах, Юстус Франц, Салвадор Мас Конде, Еса-Пека Салонен, Юка-Пека Сарасте и Енох цу Гутенберг.
Като солист се изявява в Швейцария, Великобритания, Австрия, Азия и в САЩ и участва в големи музикални фестивали. Свири с реномирани оркестри като Bamberger Symphoniker, Симфоничния оркестър на Аахен, камерен оркестър Хайлброн и германския камерен оркестър на Берлин.
Репертоарът й обхваща целия спектър от репертоара за цигулка от ранен Барок до най-нова музика. През 2006 прави дебют със CD със солови творби на Йохан Себастиан Бах, Паул Хиндемит и Бернд Алоис Цимерман.
За своя албум „Раждането на цигулката“ (2011) Ребека Хартман получава наградата на ECHO Klassik 2012 г. в категорията „Най-добър соло запис на годината“. Бароковите творби на немски, италиански и френски композитори са малки изключения записи със световна премиера.
В продължение на много години, Ребека Хартман работи в областта на камерната музика с пианистката Маргарита Оганесян. Дуото Хартман-Оганесят има концерти по целия свят. С под логото Farao Classics, в издадения през април 2015 г. техен албум „Изгледи от Арарат“ се съчетават творби на арменски и турски композитори . Това е концептуален музикален албум, който е музикален удивителен знак за мир в тлеещия политически конфликт в подножието на библейските планини- гиганти.
Последният албум на Ребека Хартман е от май 2015 г. Musiques Suisses – в сътрудничество с швейцарското радио. Тяой включва пълните произведения на Paul Juon за две цигулки и пиано.
Ребека Хартман свири на цигулка, направена от Антонио Страдивари през 1675 година.

От своето създаване през 2005 г. „Ет Арсис Пиано Квартет” – Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола), Диего Хернандес Суарес (виолончело) се доказва на международна сцена, печелейки множество престижни награди и отличия от международни конкурси за камерна музика. От 2010 г. квартетът е под егидата на радио WDR 3, гр. Кьолн, Германия. През 2011 г. ансамбълът е отличен със специална награда Интеркласика за най- добрия клавирен квартет от младото поколение. „Ет Арсис Пиано Квартет” гастролира в множество европейски страни, между които Германия, България, Франция, Литва, Австрия и Испания, в рамките на фестивали като: Homburger Meisterkonzerte, „Софийско музикално лято” (България), „Музикални дни” Сан Себастиан (Испания) и на Фестивала за съвременна музика Iŝarti Кунас (Литва). През сезон 2012/13 квартетът е поканен като ансамбъл „in residence” в рамките на концертната поредица „Клавирен салон” в Гьотинген, Германия. През ноември 2013 г. „Ет Арсис Пиано Квартет” осъществяват концертно турне в Мексико, което е организирано от немското посолство в Мексико и Гьоте – Институт.Наред с класическо-романтичния репертоар, от особен интерес за музикантите е да представят и съвременна музика. Така те правят световни премиери на клавирните квартети от Т. Брандмюлер, К. Майер, Д. Кайрайтите, Д. Рокайте и А. Брилюс.
Квартетът е осъществил множество студийни и концертни записи за SR, SWR, WDR и Българското Национално Радио. В рамките на едно турне в страната през 2008 г., Българската национална телевизия прави портрет на четиримата музиканти.
„Eт Арсис Пиано Квартет” е получил важни творчески импулси от реномирани музиканти като Татевик Мокацян, Едуард Брунер, Андреас Райнер (Розамунде Квартет), Бруно Канино, Хато Байерле, Вермеер Квартет, Артемис- Квартет, Моцарт Пиано Квартет и QuatuorYsaÿe. През 2009 и 2011 г. квартетът приема поканата на световноизвестния кларнетист Едуард Брунер и свири с него на различни концерти.
От пролетта на 2012 г. членовете на Ет Арсис Пиано Квартет преподават камерна музика в Музикалната Академия в Саарбрюкен, Германия.
През март 2013 г. „Ет Арсис Пиано Квартет” стартира собствен ежегоден Камерно-музикален фестивал Стара Загора. Наред с концертната програма на фестивала е предвиден майсторски клас по камерна музика и соло инструменти, под ръководството както на квартета, така и на престижните гости – концертиращи солисти и камерни ансамбли, известни от европейските и световни музикални сцени. Майсторският клас се провежда на територията на НУМСИ „Хр. Морфова” гр. Стара Загора.

Уляна Кьосева