Ден на спонтанните актове на доброта се чества от цял свят днес

Ден на спонтанните актове на доброта се чества от цял свят днес, на 17 февруари. Празникът е сред новите инициативи на международните благотворителни организации. Спонтанен акт на доброта(на английски: random act of kindness) е акт на алтруизъм, извършен от един или повече хора без очакване на насрещна благодарност от тях, често на случайни непознати. Изразът „Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота“ (Practice random kindness and senseless acts of beauty) е написан от Ан Хърбърт (Anne Herbert) върху подложка за хранене в Саусалито, Калифорния през 1982 година. През февруари 1993 година излиза едноименната книга на Хърбърт, в която са събрани различни истински истории за спонтанни прояви на добрина.
Международният ден на спонтанните актове на доброта води началото си от Нова Зеландия. Идеята да се отпразнува доброто начало у човека чрез малки жестове на доброта е на Megan Singleton, Josh de Jong and Marshall Gray. Такъв жест може да бъде да подариш цветя на непозната дама, да почерпиш някого с кафе, да посетиш център за възрастни или болни хора и просто да поговориш с тях… Убедени, че е важно да има ден, в който да си припомняме колко е важно да бъдем Човеци, амбицира Megan Singleton, Josh de Jong and Marshall Gray започват работа за популяризирането на идеята си. Усилията им дават резултат. На 1 септември през 2005 година празникът за първи път се чества като национален в Нова Зеландия, а скоро след това става международен.
„Добротата е език, който глухият може да чуе и слепият да види”, Марк Твен
„Нито една проява на доброта, дори най-малката, не е загуба на време“, Езоп
Ето някои от инициативите, свързващи се с този ден:
* Инициативата „висящо кафе“ стартира в Неапол. Всеки, който може да си позволи, купува две кафета в някое заведение, но взима само едното. Второто остава „да чака“ човек, който няма възможност да си го купи сам. Инициативата доби популярност и у нас.
* На 30 юни, 2004 година австралиецът Хуан Ман решава да предприеме самоинициатива. Отива в един мол в центъра на Сидни с широка усмивка и табела „Безплатни прегръдки“. Идеята да накара напълно непознати да се почувстват по-добре, дарявайки им безплатна прегръдка, му хрумва след като самият той се убеждава колко е ценна нечия подкрепа, пък била тя и от случайно срещнат. В този период Хуан бил в депресия, поради лични проблеми. „Отидох на един купон и един напълно случаен човек дойде при мен и ме прегърна. Чувствах се като крал! Това беше най-великото нещо, което ми се е случвало!“. Самоинициативата на Хуан „завладява“ хората не само в Австралия. Идеята скоростно се разпространява по целия свят и „Безплатни прегръдки“ започва да се чества като кампания в десетки страни. Международният месец на „Безплатните прегръдки“ се празнува от 1 юли и продължава до 1 август. Голям принос за популяризирането на инициативата има и групата Sick Puppies и тяхната песен и видео. Клипът е гледан над 77 млн. пъти.
* През 2008 година в Лондон се създава „The Kindness Offensive“, известни с организирането на мащабни, случайни актове на доброта, раздавайки стоки на напълно непознати. През октомври, същата година например, „The Kindness Offensive“ раздава 25 тона трайни хранителни продукти на четиридесет кухни за бедни в Лондон. И днес продължават своята дейност с разнообразни инициативи, случайни актове на доброта за напълно непознати…
* На 14 ноември 2012 година офицер на NYPD, Lawrence DePrimo, беше заснет да дарява обувки на бездомник. Видял го случайно на улицата, докато изпълнявал служебните си задължения. Офицерът купил от близкия магазин с чифт нови обувки и помогнал на бездомника да ги обуе. Този акт на доброта улавя Jennifer Foster. Тя публикува кадъра във фейсбук и тагва официалната страница на полицейското управление на Ню Йорк. За една нощ офицер Lawrence DePrimo се превръща в герой. Постът има близо 2 млн. харесвания, над 16 000 коментара…
* През февруари, 2014 година в социалните мрежи стартира инициативата #FeedtheDeed. Участниците в нея се снимат в момент на случаен акт на доброта и номинират приятели, които да „предадат нататък“ добротата….

„Помнете, че няма такова нещо като малка добрина. Всяко действие се разпространява концентрично с непредвидим край“ Скот Адамс

Уляна Кьосева