„Петя и Вълкът“ – любопитно за тази красива музикална приказка за деца

На 16 февруари от 18,00 ч. в Кукления театър на Стара Загора е премиерата на „Петя и Вълкът“ – известната симфонична приказка от Сергей Прокофиев. Сценичната адаптация и режисура са на Цвети Пеняшки, сценографията е на Симона Илиева, а музикална среда на Група „Силуети“. Участват актьорите Татяна Андреева, Станислав Матев, Кирил Антонов, Таня Георгиева, Калоян Георгиев, Диляна Спасова, Елица Стоянова, Деница Янакиева.
„Симфоничната приказка на Сергей Прокофиев „Петя и Вълкът” разказана със средствата на кукленият театър на сенките. Аудио-визуален спектакъл, в който разказвачът и целия екип превръщат музиката в образи. Създават живи картини, действащи персонажи и реални ситуации, обединяващи история, която разкрива приятелството, смелостта и порастването. Със средствата на театъра на сенките музиката се превръща в картини, а те – в история.
Вижте музиката на Сергей Прокофиев!“ – казват в поканата си от Куклен театър – Стара Загора.

От Долап.бг ви представяме най-интересните факти около създаването и претворяването през годините на тази красива симфонична приказка за деца:
„Петя и вълкът“ е красива музикална приказка, в която чрез игра и забавление малчуганите се запознават с инструментите от симфоничния оркестър. В края на 30-те години руският композитор Сергей Прокофиев изпълнява поръчка на Централния детски театър в Москва за създаване на симфонична творба за деца. Заинтригуван от задачата, той я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на „Петя и вълкът“ е на 2 май 1936 г., дирижира самият Прокофиев.
Оттогава до днес много прочути музиканти са провокирани да направят своя интерпретация на творбата.
През 1978г. един известен британец записа гласа си към изпълнението на един от най-добрите американски оркестри и така се роди албума на компанията RCA Red Seal „Peter and the Wolf“. Прочутият Дейвид Бауи е четецът – разказвач, а Филаделфийският оркестър оставя характерния си звук в изпълнението на творбата, под диригентството на легендарния Ойген Орманди. Тогава, в личен план за Бауи, записът е бил направен като коледен подарък от негова страна към 7-годишният му син. За всички останали включването на британският рок музикант в такъв проект доказа високото му професионално ниво, още повече, че в средата на 70-те Бауи вече има влияние и в САЩ.В наши дни по повод навършването на 35г. от излизането на този албум, Sony Music Classical преиздава записа на компактдиск. Компанията разкрива пред сегашното поколение любители на музиката и още нещо – „Пътеводител в оркестъра за младия човек“ на Бритън и „Лешникотрошачката“ на Чайковски.
Един от най-известните записи е на Европейския камерен оркестър под диригентството на Клаудио Абадо, а ролята на разказвача е поверена на поппевеца Стинг.
През 2003 г. Боно (Пол Хюсън) от легендарната група Ю Ту, заедно с дъщерите си Джордан и Ева, рисуват декори към предстояща постановка на симфоничната приказка „Петя и вълкът“. Приходите от направените илюстрации към известното музикално произведение са събрани за ирландска организация, помагаща на хора, болни от рак.
Михаил Горбачов, София Лорен и Бил Клинтън са сред неочакваните световноизвестни личности, печелили статуетка „Грами“. Те са носители на приза през 2004-та година за аудиоверсията на „Петя и вълкът“. /Бил Клинтън печели наградата и втори път – през 2005-та – за озвучаването на автобиографията „Моят живот“/. Записът се осъществява от Руския национален оркестър под диригентството на носителя на „Грами“ Кент Нагано. „Избрахме бивши политици, които имат огромната способност да комуникират“, обяснява диригентът. Към записите е прибавено и ново произведение – „Вълкът и Петя“ от Жан-Паскал Беинту, което ще разказва историята от гледната точка на вълка, съобщава Нагано. В съвременната версия гората, където живее вълкът, изчезва заради урбанизацията и хищникът е напълно отчаян, но на финала всичко завършва щастливо. Горбачов е особено доволен, че в произведението е включена екологичната тема. Той дарява своя хонорар на Международния зелен кръст („Green Cross International“) – организацията за опазване на природата, която той основа през 1993 г. Бил Клинтън пък дарява своята част от сумата на организацията за борба със СПИН „International AIDS Trust“, чийто надзорен съвет председателства.

Уляна Кьосева