Лунно затъмнение на 10 срещу 11 февруари и през годината

Много съществено през този месец са също двете затъмнения – лунно на 11 февруари и слънчево на 26 февруари. Затъмнения има ежегодно, но малцина знаят, че влиянието им върху Земята и хората е силно. Лунното затъмнение е време за довършване и приключване на важни дела или взаимоотношения, а слънчевото – за стартиране на нови дейности и проекти.
Предстои да наблюдаваме лунно затъмнение от полусянката на Земята, което ще се случи в нощта на 10 срещу 11 февруари. Това е последното лунно затъмнение за годината. Ще се повтори чак през 2024 г. При лунните затъмнения от земната полусянка не се наблюдават пълна или частични фази, а яркостта на лунния диск само леко спада. Това може дори да не бъде забелязано от неопитен наблюдател. В случая северната (горната) част на лунния диск ще бъде с най-забележимо понижена яркост около 02:44 ч. официално време на 11 февруари, когато е максималната фаза на явлението. На 26 февруари предстои още едно затъмнение – този път пръстеновидно слънчево. То ще се наблюдава от Чили и Аржентина, както и от Централна Африка, но най-добре ще могат да му се полюбуват пътуващите през южната част на Атлантическия океан. Пръстеновидни слънчеви затъмнения се случват, когато Луната се намира в по-отдалечена от Земята точка от елиптичната си орбита. Поради по-малкия си видим размер тогава, Луната не успява да закрие изцяло слънчевия диск и Слънцето продължава да свети около лунния лимб по време на максималната фаза на затъмнението като ярък пръстен.
Заради полусянката на 11 февруари Луната няма да бъде чисто черна, но ще бъде по някакъв начин оцветена различно от жълто-белия си цвят, който има в пълнолуние. Луната ще се вижда изцяло, но цветът й ще бъде по-различен. Явлението ще продължи в небето около четири часа. Когато има лунно затъмнение изобщо, то се наблюдава от всички точки на Земята, от които се вижда Луната, тоест навсякъде на нощното небе.

Натоварен е астрономическият календар през 2017 г., ще имаме възможност да наблюдаваме четири затъмнения – две слънчеви и две лунни. Първото затъмнение е лунното на 11 февруари – от полусянката на Земята. От България ще наблюдаваме максималната му фаза в 02:44 ч. на същата дата.
Пак през февруари, но на 26-и, жителите на Чили, Аржентина и Централна Африка, както и намиращите се в Атлантическия океан, ще могат да наблюдават пръстеновидно слънчево затъмнение. На 7 август 2017 от Европа, Африка (без най-западните ѝ части), Азия и Австралия ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение, което от България ще бъде видимо след изгрева на Луната в 20:29 ч. официално време (за София), а максималната фаза ще настъпи в 21:20 ч. Тогава южният (долен) край на лунния диск ще бъде затъмнен от земната сянка.

Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка. То вече е наричано от много медии „Great American Eclipse“. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ и по-точно – щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан. Фазата на затъмнението ще започне в 19:48:36 ч. и ще завърши в 23:02:34 ч. българско официално време.
На 29 март 2006 г. Според Йозгюч обаче, астрономите масово са предпочели Турция, където пълното слънчево затъмнение ще се наблюдава около 14 часа /12 часа по Гринуич/ по линия, която пресича Анадола от юг на север, минавайки през туристически райони като средиземноморското крайбрежие или Кападокия.

Очаква се изключително много хора – вероятно милиони туристи – да посетят Съединените щати за да наблюдават явлението. Екипи от български астрономи-любители също планират пътуване до САЩ, заедно с нужната им техника за наблюденията. Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от Северна Америка е било на 26 февруари 1979 г.

Уляна Кьосева