Конкурс за ученически сценарий в рамките на „Златната липа“

На 21 февруари 2017 г. от 12.30 ч. в зала „Америка за България“ ще се проведе среща с всички ученици, които имат желание да се състезават за написване на „златна история“ , по която ще бъде създаден сценарий за филм. Награждаването на най-добрите ще се случи през м.юни 2017 г. на официалната церемония за закриване на ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА МОДЕРНО ЕВРОПЕЙСКО КИНО „ЗЛАТНАТА ЛИПА“.
Как се пише добрата история? – информацията по този въпрос ще дадат звездните гости, които са партньори в този проект:
– Магдалена Ралчева, режисьор, Директор на кинофестивала „Златната липа“
– Станимир Трифонов – режисьор / Стъклената река (2010)Изпепеляване (2004 Хайка за вълци (2000)Атентатът (1998)Другото ниво на банята (1997)Образ невъзможен (1996)Човекът, който се казваше Буров (1993)Минало несвършено (1991)До утре… четири портрета и един спомен (1988)
– Николай Колев – сценарист /той е магистър по български език и история. Със сценария за филма „ХІ-А” през 2014 г. печели „Пегас” от хасковската „Южна пролет”. След успеха на филма „11 А“, готово е и продължението – „12 А“ с режисьор Маги Ралчева/
– Ирина Коцева – преподавател по сценаристика и кастинг-режисьор.

Организаторите очакват голям интерес към събитието – и заради срещата с доказани майстори на киното, и заради златната възможност вашата история да заживее на големия екран.
Координатори на проекта са Ирена Личева, Таня Маджарова, Евгени Черепов (учители в ГПЧЕ „Ромен Ролан”), Уляна Кьосева (Връзки с обществеността, Държавна опера – Стара Загора)

Как се стигна до идеята за ученически конкурс за сценарий?
От 28 май 2016г. до 1 юни 2016 г. нашият град за четвърти път бе домакин на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа“. На 31 май в зала на хотел „Верея“ се проведе срещата „Актьорът в българското кино“, в която участваха изявени български актьори, сценаристи и режисьори. На срещата присъстваха и ученици и преподаватели от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. По време на дискусията бе направено предложение младите хора от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ да влязат в ролята на автори на историите от живота, за които киното разказва. Идеята за съвместен проект се прие с изключително одобрение от целия звезден състав – актьори и режисьори. Директорът на фестивала – Магдалена Ралчева, пое ангажимент в програмата на киносъбитието през м. май-юни 2017 г. да намери място и финалът на ученическия конкурс.