Петя Константинова в Хенд Мейд Фест в столицата с Код: Любов

От 10 до 12 февруари, три от етажите на НДК са завладени от хендмейд феста „Код: Любов“. Основен организатор за поредна година е Ваня Щерева. Изключително добра селекция от над български творци, представящи своите ръчно изработени изделия, подчинени на темата за любовта.
Три дни блаженство за всички, които обожават да се лутат между красиви пъстри неща и да избират бижута, аксесоари, плетива, козметика, играчки и вкусни неща, припомняме – всичките са ръчно изработени.Това ни очаква на традиционния фестивал за приложни изкуства, мода, домашен декор, и всякакви други ръчно правени неща от български автори.
Вече са ясни датите за всички издания на Хендмейд фест НДК през 2017:
КОД:ЛЮБОВ – 10,11,12 февруари
КОД:ЛЯТО – 12,13,14 май
КОД:ЕСЕН – 15,16,17 септември
КОД:КОЛЕДА – 30 ноември, 1,2,3,4,5 декември.
На 12 февруари 2015 година Ваня Щерева и НДК поставиха началото на кодовия фестивал за ръчно изработени изделия „Handmade Fest”. Първото издание е с код Любов.

И този път в Хенд Мейд Фест ще участва Петя Константинова, любима на Долап.бг и автор на логото на Долап.бг за Фейсбук. Петя е Филолог и PR специалист по образование и художник по призвание. Родена е в Стара Загора и е възпитаник на ГПЧЕ“Ромен Ролан“. Ето какво пише за себе си самата Петя в своя сайт http://petyakonstantinova.com/ :“Щом сте попаднали тук – значи знаете вече доста неща за мен… Казвам се Петя Константинова, родена съм в Стара Загора, но живея и работя в София. Нямам художествено образование, но рисуването е начинът, чрез който най-пълно изразявам себе си, осмислям емоциите си и анализирам света около мен и човешките взаимоотношения.По образование съм филолог – завършила съм българска филология и връзки с обществеността и до началото на 2012 г. се реализирах като PR-специалист …до момента, в който реших да се посветя изцяло на рисуването и да изляза от матрицата на офисния живот. Оттогава не съм преставала да рисувам, а чрез този сайт се надявам творенията ми да видят бял свят и да достигнат до повече очи, да усмихнат повече хора и да добавят повече цвят в делничното ни ежедневие“.
Петя Творчеството на Петя може да видите и във Фейсбук на страницата и Petya Konstantinova Art. Петя е автор и на логата на Хенд Мейд Фест в послените му издания.

С всяка изминала година хендмейд стоките набират все по-голяма популярност в България и това показват хилядите творци. Под хендмейд разбираме, всичко което е направено от ръцете ни и поради тази причина има толкова голяма стойност, както за твореца, така и за притежателя на даденото произведение. В изработката на ръчно изработените изделия се преливат множество интересни техники, разказват от yaza. Тук са изброени най- популярните:
Декупаж
Това е интересна техника за украса на различни неща – от яйца до мебели в дома. Думата е с френски произход. Изкуството е познато още от средновековието в Германия, основно за декориране на мебели, а малко по- късно се пренася и във Венеция. В основата на декупажа стои украсяването със салфетки.
Батик
Това е изкуство, при което се използва восък и възниква преди повече от 2000 години в Близкия Изток. Най-подходящ е пчелният восък, с които се декорира текстил и яйца.
Киригами
Това е японско изкуство, с което се изработват лампи, картички и герлянди от хартия. То произлиза от оригамите, които всички познаваме.
Пачуърк
Произлиза от Русия и се смесват различни текстилни тъкани, с определени рисунки. От събрани, различни парчета плат могат да се направят дрехи, покривки, одеяла.
Фелтинг
Техниката се използва в приложните изкуства и текстила. В основата на тази техника е вълна и вода, с помощта на които се произвеждат различни видове фигури.
Стъклопис
Тази техника е позната и като витраж. Използват се различни цветни стъкълца, които се нареждат под формата на фигура. Често срещано е в храмове и църкви. За закрепването им се използва олово или гибс. С техниката стъклопис се изработват и различни аксесоари за дома.
Филигран
Това е бижутерска техника, чрез която се изработват стилни бижута с дантелен мотив. Изработката е изключителнно фина и стои нежно на всяка дама.

Уляна Кьосева