10 месеца след вандалския акт започна възстановяването на Джуранлийския паметник

Започнаха възстановителните действия на компрометирания в края на м. март 2016 г. паметник на Джуранлийския бой в землището на село Дълбоки. Това е първият мемориал, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България от турско робство, съобщи днес Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора.

Медията ни припомня, че веднага след вадналския акт, вследствие на който беше счупен гербът на княз Александър II и православният кръст от върха на 13-метровия монумент, от Общината проявиха готовност да осигурят средства за възстановяването на паметника. Необходимо беше разрешение от Министерството на културата, което беше поискано по надлежния ред в началото на м. май м.г., което се забави във времето…

След получаването му, на реставратора Никола Стоянов е възложено възстановяване на най-важните унищожени орнаменти.

„Кръстът ще бъде изработен отново, но гербът се събира частичка по частичка от останките, намерени в подножието на паметника. Окончателното завършване на възстановителните и ремонтните дейности трябва да е в срок до 15 юни т.г.“, уточни Диана Атанасова.

След откриване на вандалщината, първоначално бе лансирана версията, че орнаментите са паднали от самосебе си или вследствие на земетресение. В полза на тази версия е бил аргументът, че паметникът е стар и много висок и без техника трудно може да се стигне до герба-медальон и кръста. Освен това в района не е било регистрирано земетресение. Проверката на „Старозагорски новини“ обаче установи следи от тежка техника до самия паметник, както и факта, че земетресение действително е имало, но то е било 4-5 дни след вандалския акт и извършените огледи. По случая беше образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК, но извършителите така и не бяха открити.

Това е второто поред посегателство срещу паметника, след като преди 16 години, ловец стреля по него с бренеке и успя да счупи и събори мраморния кръст. Този факт сам по себе си е красноречиво доказателство, че височината на монумента не е пречка пред вандалите. По-късно покойният вече старозагорски скулптор Тодор Тодоров е направил нов мраморен кръст, който е бил монтиран на мястото на простреляния.

Джуранлийският паметник е първият, построен в Старозагорска област след края на Освободителната руско-турска война в памет на загиналите руски и български воини в Джуранлийския бой и в боя в подстъпите на Стара Загора. Средствата за изграждането му са били осигурени от руския цар. Освещаването му е станало на 26 юли 1881 г. На него са присъствали Димитър Наумов, като представител на Областното събрание на Източна Румелия и тогавашният руски консул Кребел.

Историческите данни сочат, че на 17 и 18 юли 1977 г. в района, където е издигнат паметникът, се е водил решителен сблъсък между отряда на херцог Николай Максимилианович и многочислена турска кавалерия, дислоцирана в с. Джуранлий (днес село Калитиново). Според командира на I бригада на българското опълчение – полковник Ф. М. де Прерадович, щабът на херцог Максимилианович е бил разположен на могилата, точно където 4 години по-късно е изграден мемориалът.

Източник: в.“Старозагорски новини“