Морският стил в модата – волни, свободни, елегантни

Само малко да се покаже слънцето и вече сякаш чуваме неговата приказка за лятото, морето и слънцето…И се виждаме там!

Морският стил в модата започва да се разпространява по целия свят в началото на XIX , родното му място е Великобритания. Сега без дрехи в морски стил не може да мине нито едно лято. Така се е случило и в XIX век, по-точно 1846 година, когато английската кралица Виктория заповядала да бъде ушит костюм за детето и Алберт-Едуард, т.е. морски костюм за Кралската яхта. И така, малкият принц станал законодател на морския стил по цял свят случайно.
След немного време станало модно в английския дворец да се шият подобни морски костюмчета, подобно на принца, а мамите да добавят морски елементи в облеклото си, за да са в тон с децата си. Така вече темата за морето се е разпространила, особено в летния период. В началото морският стил в облеклото е бил популярен само в Англия, но постепенно се разпространява и в Европа.
Коко Шанел дава начало на невиждания интерес към морската тематика, облечена в къси панталонки и моряшка блузка. Тя започва да носи моряшки костюм още през 1930-та, а тъмно сините райета са все още сред актуалните тенденции сред принтовете. Цветовете на морската тема са бяло, синьо, черно и червено. Дизайнерите съветват да добавите златни аксесоари към тях, за да създадете изискан имидж. Морският стил е не по-малко популярен в наши дни. Въпреки, че не всеки има яхта, всички ние използваме този стил не само за удоволствие, но също така и във всекидневния живот в града.
Днес дизайнерите не просто копират матроските дрехи, вземайки цели детайли от тях, като новото време диктува нови условия, но класиката остава – синьо и бяло райе, бяла яка, златни копчета и амулети, бяла шапка.
1. Синьо бяло райе тип хоризонтално – това е класика. Без него няма морски стил. Ако пропорциите на тялото ви не го позволяват и не можете да си позволите хоризонтално райе , може да ползвате и вертикално райе.
2. Основните цветове в морския стил са син, бял и червен и техните оттенъци.
3. Морския стил обожава златото! Златни копчета, шнурове, златни украшения са идеални като аксесоари като големината им зависи от модела на дрехата.
4. Обувките за морския стил трябва да са леки и удобни , желателно без токове.
5. Различни блузки с къс ръкав, разкроени поли, шорти са идеален вариант за този стил.
За аксесоари обикновено се използва всичко, което по някакъв начин е свързано с яхти, кораби и морето. Верига, въжета, котви, волани, снимки на кораби, морската флора и фауна. Брошките в морски стил също са много актуални!

Не остава много до лятото и е хубаво да се стоплим с очакването му дори и в тези студени, зимни дни!

Уляна Кьосева