Солистите в премиерния спектакъл на операта „Дон Паскуале“ от Доницети – на 27 януари

Солистите в премиерния спектакъл на операта „Дон Паскуале“ от Доницети – на 27 януари
В годината на Гаетано Доницети /1797-1848/, когато световната музикална общественост отбелязва 220 години от рождението на гениалния италиански композитор, Старозагорската опера избира да добави още един шедьовър в своя репертоарен афиш – комичната опера „Дон Паскуале“. Спектакъла ще дирижира Димитър Косев, режисьор на постановката е Стефан Донев, сценография и костюми Ася Стоименова, пластика Ромина Славова. На 27 януари в ролята на Дон Паскуале ще бъде Стефан Димитров, тенорът Назар Тацишин от Украйна ще се превъплъти в ролята на Ернесто, Иван Кабамитов – доктор Малатеста, Десислава Стефанова – ще бъде в ролята на Норина. Участват още Ромина Славова /Фантазия/, Христофор Недков /Нотриус/, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев. Следващият спектакъл на операта „Дон Паскуале“ е на 7 февруари с участието на солистите Пламен Кумпиков /Дон Паскуале/, Георги Султанов /Ернесто/, Ованес Каспарян /Доктор Малатеста/, Жана Костова /Норина/, Игнат Желев /Нотариус/.

В ролята на Дон Паскуале
Басът СТЕФАН ДИМИТРОВ завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със степен магистър по специалност класическо пеене в класа на проф. Нико Исаков. В момента е докторант на Вокалния факултет на Академията. Още като студент прави първите си големи роли в спектаклите на Учебния театър, които са представени в различни градове на България. Дебютира в ролята на Мазето от операта „Дон Жуан” на Моцарт, следват ролите: на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини, на Зарастро от операта „Вълшебната флейта”, Дон Алфонсо от „Така правят всички”, Доктор Бартоло от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Дон Паскуале от едноименната опера на Доницети и др. В Бургаската опера е поканен за ролята на Дон Алфонсо от „Така правят всички” от Моцарт, във Варненската опера изпълнява ролята на Дон Базилио в спектакъла на операта „Севилският бръснар” от Росини. Стефан Димитров участва и в премиерното представяне на операта „Рейнард лисицата“ на Кирил Ламбов, в спектаклите на „Манастирски неволи“ от Георги Костов на сцената на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в ролята на Отец Пиомий, в „Измаменият кадия“ от Глук на сцената на Националния Музикален Театър. Във Видин участва в концертното изпълнение на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети в ролята на Раймондо, а през 2015 година – дебютира в тази роля на сцената на Старозагорската опера. Гост-солист в изпълнението на „Малка Тържествена Меса“ от Росини с Плевенска филхармония и Смесен хор „Гена Димитрова /Плевен и в София в рамките на „Салона на изкуствата”-2014/. През 2012 участва в престижни концерти в Русия на сцените на Болшой театър и Московский Международный Дом музыки.
На сцената на Софийската опера дебютира през февруари 2016 в ролята на Монаха от операта „Дон Карлос” от Верди, участва в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин” от Чайковски.
Специализирал е в майсторските вокални класове на Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Карло Коломбара, Роберто Скандиуци и Лучана Динтино, както и в майсторския клас на режисьорката Вера Немирова. Особено важно за певеца е участието му в тематичния майсторски клас върху операта „Дон Карлос” /2015/, в който той подготвя със световно признатите оперни певци Роберто Скандиуци и Лучана Динтино ролята на Крал Филип Втори и я изпълнява на заключителния гала концерт-спектакъл.
Стефан Димитров е носител на Втора награда на Международния конкурс „Елена Николай“ гр. Панагюрище и на Трета награда на Международния конкурс „Розата на Евтерпа“ – гр.Карлово.
От 2000 година Стефан Димитров е солист на хора на катедралния храм „Св. Александър Невски” и на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”.

В ролята на Ернесто
Назар Тацишин е роден на 23 февруари 1989 г. в Украйна. Завършва Националната музикална академия „Микола Лисенко“- Лвов (Украйна). Солист на Лвовската филхармония.
Носител на множество награди от националните конкурси за млади оперни певци. Победител в детския международен конкурс „Усмивките на морето“-Балчик-2004 (България). В България идва отново, за да учи при световноизвестния тенор Калуди Калудов. През 2016 Назар Тацишин направи запомнящ се дебют в ролята на Граф Алмавива в оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар“ – копродукция на Русенската опера и „Моцартовите празници“-Правец 2016.Предстои му да дебютира в ролята на Ернесто от операта „Дон Паскуале“ от Доницети на сцената на Старозагорската опера.
Назар Тацишин участва в концертни турнета в Полша, Чехия, Германия, Австрия, Франция, България, Испания, Унгария, Румъния, Италия, Швейцария, Бразилия и САЩ.
Репертоарът на 27 годишния оперен певец включва следните роли: Крал Локиетек от едноименната опера на Йозеф Елснер , Неморино от „Любовен еликсир“ на Доницети, Алфред от „Травиата“ на Верди, Граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на Росини, Едгардо от операта „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Данилко от „Довбуш“ на Станислав Людкевич, Пьотр от „Наталка полтавка“ на Микола Лисенко, Андрей от „Запорожец отвъд Дунава“ на Семьон Гулак-Артемовски, както и теноровите партии в „Te Deum” на Войчех Килар, „Кармина Бурана“ от Карл Орф, „Стабат Матер“ на Йозеф Хайдн, „Манификат“ на Й. С. Бах, „Реквием“ на В. А. Моцарт и др.

В ролята на доктор Малатеста
ИВАН КАБАМИТОВ e роден в Асеновград. През 1997 г. завършва ДМА „Панчо Владигеров“ , специалност класическо пеене. Специализира в Академията за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим, а през 2005 е стипендиант в Академия „Киджана“, където завършва с Диплом ди Мерито при Ренато Брузон. През 2013 завършва и майсторски клас по френска камерна музика с преподаватели Еманюел Кордолиани и Никола Шено (Френски куртурен институт в България). През 1996 г. дебютира във Варненската опера в ролята на Гулиелмо от „Така правят всички жени“ на Моцарт. Следват ролите на Марсел в „ Бохеми“ – Театър Вигано в Рим, Жермон в „Травиата“ – Софийска опера и балет. Участва в турнета в Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ и др. в спектакли на „Трубадур“, „Бал с маски“, „Кармен“, „Макбет“, „Севилският бръснар“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Лучия ди Ламермур“, „Мадам Бътерфлай“ и др. В периода 2002-2005г. участва във фестивалите „Софийско лято“, Софийски музикални седмици, „Аполония“ и „Опероса“. Записва оперен и камерен репетоар за БНР. През 2008г. участва в постановките „Дон Кихот“ и „Mомичето от Златния запад“ в Софийската опера и балет. Носител е на награди от Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ (2000), Международния конкурс за оперни певци „Пълдин“ (2002), Сребърна купа от 25-я Международен фестивал на изкуството в Пхенян (2007) Основател и председател на фондация за изкуство и култура „ Огънят на Орфей“ (2007-2010), член на УС на сдружение „Борис Христов“ в Пловдив. Като преподавател води и организира майсторски класове по оперно пеене към Лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ в Широка лъка и „Пролет в Стария град“ в Пловдив. Висока оценка получава и като камерен изпълнител. От 2011 е солист в Държавна опера-Стара Загора.

В ролята на Норина

ДЕСИ СТЕФАНОВА е родена в гр. Кюстендил. През 2002 г. завършва СУ „Св. Климент Охридски”, специалност английска филология. През 2003 се дипломира в ДМА ”Панчо Владигеров”, София, специалност „Класическо пеене” и прави своя оперен дебют в ролята на “Царица на нощта” в операта ”Вълшебната флейта” от Моцарт – постановка на Държавна Опера-Стара Загора. Финалист е на международния конкурс Белведере, Виена, 2002г. и лауреат на конкурса „Мими Балканска”, София, 2002г.
През периода 2004 – 2006 г. е солист на Държавна Опера-Стара Загора и участвува в постановките на оперите „Риголето” от Верди в ролята на Джилда, „Севилският Бръснар” от Росини /в ролята на Розина/, „Kопринената стълба” от Росини / Джулия/, „Бохеми” от Пучини /Мюзета/.
От 2006 г. работи в Италия с маестро Еудженио Фолиати. Следват редица изяви в Италия, Австрия, Германия, Франция, САЩ и Словения. През октомври 2010 година Деси Стефанова е гост–изпълнител в ролята на Микаела в постановката „Кармен”от Бизе, по случай откриването на новата сцена на операта в Стара Загора.
От 2012 г. отново е солист на Държавна Опера-Стара Загора. През декември 2015 дебютира в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети.
Репертоарът на певицата включва ролите на Виолета („Травиата”, Верди), Джилда („Риголето“, Верди), Лиу („Турандот”, Пучини ), Мими („Бохеми“ , Пучини), Мюзета („Бохеми“, Пучини), Адина (”Любовен елексир”, Доницети), Норина („Дон Паскуале“, Доницети), Розина („ Севилският бръснар“, Росини), Джулия („Копринената Стълба“, Росини), Лейла („Ловци на бисери” , Бизе), Манон („Манон”, Масне ), Сузана („Сватбата на Фигаро”, Моцарт), Донна Анна/Церлина („Дон Жуан” , Моцарт), Царица на нощта, Памина („ Вълшебна флейта“, Моцарт), Констанца („Отвличане от Сарая“, Моцарт) и др.