Рожден ден на Дневен център „Св.Св.Козма и Дамян“

Има една книга, в която се говори за петте езика на Любовта: качествено време заедно, утвърдителни думи, подаръци, помагане, физически допир. Познавам едно място, в което обитаващите го владеят на високо ниво всичките пет езика на Любовта. Това е Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян” в Стара Загора и той днес празнува рожден ден. Място, което е наситено с Любов, много Любов – толкова много, колкото са проблемите на хората в него и още няколко пъти по толкова отгоре. Дневният център в момента се посещава ог 21 възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми при капацитет от 30 човека. Има свой православен параклис „Св.Св.Козма и Дамян“, има заличка със сцена за изяви, има работилница, в която се творят всякакви чудеса.
Във визитката му е записано, че „В Центъра се осигурява съвременна професионална социално-психологическа помощ и подкрепа на хора с ментални здравословни проблеми и хронични психични разстройства чрез индивидуални и групови психотерапевтични програми, в това число образователни курсове; трудова, забавна, артистична и музикална терапия; релаксация и др. Основни направления в дейността на центъра са насърчаването на интеграцията на хора с ментални здравословни проблеми и хронични психични разстройства в тяхното най-близко социално обкръжение, стимулиране техните социо-психологически умения за самостоятелен живот чрез обучение и повишаване на тяхната компетентност“.
Да го преведа на човешки език. В центъра има смислени дейности за хора, които имат еднакви проблеми. Те запълват своето време с интересни занимания, чувстват се защитени в една среда на споделяне и закрила. Играят театър, творят подаръци за Великден, Коледа, Свети Валентин, за всички празници, за които се сетите. Правят изложби със свои фотографии. Хора от Центъра спортуват и дори се представят по международни състезания.
Дневният център е създаден преди 10 години по проект на Клуб „Отворено общество – Стара Загора“ BG 2003/004-937.01.04 „Подобряване качеството на живот на хората с умствени увреждания“ към програма ФАР. Реализиран е с партньорството на Сдружението за психолози „Адаптация XXI“ и на Областен диспансер за психични заболявания със стационар. От 2013 година е към Община Стара Загора. Прави чест на ръководството на Общината, че запази качеството на услугите в Центъра, че помага всячески на дейността – включително,че и хората от Центъра ходят два пъти в годината на кратки екскурзии в страната и чужбина. Например.
Прекрасен екип, много различни, а еднакво мотивирани да работят добре и съвестно хора, са хората от екипа на Дневния център. Предвождани от Гинка Михайлова, едновременно Дама и Кавалер на Ордена на Вярата,Надеждата и Любовта /понеже няма орден за дами, засега/. Може би тя ще е първият носител на Орден за дами. Невероятна е! Истинско съкровище за хората в Центъра и уникална личност за Стара Загора. Наистина един от съвременните и герои. Боец на тихия фронт на една много страшна и много тежка битка – битката на хората от Центъра със собствените им демони. Битка за достоен живот.
Не зная, вземат ли се такси и какви са за хората в Дома. Мисля че са символични. Предполагам. Центърът е богатство за Стара Загора. И това го знаят най-вече семействата на хората с тежки съдби. В града ни той е място за спокойствие, сигурност, състрадание и споделена обич .
Честит рожден ден!

Уляна Кьосева