Водосвет на Митрополит Киприан в Опера Стара Загора

Водосвет за здраве и успехи на Операта в Стара Загора отслужи днес старозагорският Митрополит Киприан. В 11.00 часа, със свещеници, той се качи на сцената на оперния театър, за да извърши богослужението. „Обръщам се към всички, които сте в храма на Изкуството, на най-красивото изкуство-това е Операта. Гласовете, които са славословели идването на Исус Христос на Земята са били ангелски. Ангелският хор е този, който величае. И ето, в този миг, човешкото сърце не може да остане неравнодушно към тази радост – че Бог се явява като глас, като славословие. Бог ни е дал глас да можем да общуваме, Бог ни е дал глас да търсим съвършенствот. Можем да се стремим да търсим всеки път истината, вярата в онова, което вършим, да можем да приобщаваме в онова, което Господ ни е дал и което ви е поверил. Поверил ви е да се грижите за човешките души. И знайте, че музиката е за интелигентните хора – те могат да я разберат, те могат да я почувстват, те могат да потърсят съвършенството. Бъдете живи и здрави и да работите дълго и успешно в това прекрасно поприще – музиката“.
С тези думи Митрополит Киприан се обърна към събраните в салона и на сцената артисти от Операта. На сцената до ръководството на Операта бе и Областният управител инж.Георги Ранов.
След водосвета в разговор с директора на Операта Огнян Драганов Негово Високо Преосвещенство прие поканата и ще дирижира „Реквием“ от В.А.Моцарт на 12 април в Операта с участието на известните солисти на Операта Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов и с участието на хора и оркестъра на Операта.
През 1995 г. Митрополит Киприан завършва НУМСИ „Христина Морфова“ в гр.Стара Загора. От 2000 г. той е назначен и за диригент на представителния хор „Св. Софроний еп. Врачански“ на Врачанска епархия.
Като Архимандрит Киприан е носител на голямата награда от Международния конкурс „Пееща душа“ – гр. Бялисток, Полша, носител е на грамоти и дипломи от Международния фестивал на православната музика в гр. Поморие – 2004/2005 г., на Международния фестивал на руската църковна песен – 2002/2003 г. -София, носител е на юбилейната значка – орден „Св. Софроний еп. Врачански“ за особени заслуги в развитието на църковно-обществения и културно-музикалния живот във Врачанска епархия и Врачанска област.