Първи новогодишно-делнични Синоптични за 2017 г.

Добро утро, скъпи приятели и Честита Новата 2017 година!
Опитах я на вкус през тази и първа седмица, за да я позная каква ще е и вкусът се стори приятен, сладникав и леко горчив, нещо като хубавото какао. Де е напред, все за нас ще е, ние ще си сътворим добавките, температурата, консумацията. Нека за всички ни Новата 2017 година бъде щедра на добри дела, добри мисли, добри хора, добър късмет, доброта и духовност.
Това е, което остава. С материалното също, ако изградиш духовност, е два пъти по-огромно наследство. Да оставиш след себе си университет, църква, училище…Било е времето на големите жестове, сега и малкото добрина трогва сърцето. Да върнеш намерени на улицата пари, да помогнеш за лечение, да напишеш благодарствено писмо. Последното може да залегне в учебниците по български и литература на децата ни. Така също се учи благодарността и добрите думи. Никой не се ражда научен на благодарност.
Благодарността в единствения ни живот е това, което го просветлява и прави красив. Добре, хайде, едно от нещата е, което го просветлява. Но светлината и е особено чиста и силна. Защото и думичката дори съдържа „дарявам благо”. Даруването е толкова красива българска традиция. Да метнат на рамото ти дарове…Да те дарят с Благодарност. Самото изричане на думата Благодаря е като мантра, действа толкова пречистващо.
Затова ми се иска и в Новата настъпила 2017 година да имаме повече поводи за благодарност, не да търсим непременно негативното и лошото и критикарското. Особено пък да ги нагнетяваме умишлено и по много. Тези последните дни почти не излязох от вкъщи заради прокламациите за арктически студ и полярен лед. Майко мила и информационно пренасищане…чак екрана на телевизора почна да хваща ледени висулки. Сякаш няма друга тема и няма какво друго да се каже и покаже. Зимната обстановка би трябвало да е сведена както прогнозата за времето – кратко, ясно, точно, къде какви пътища са проходими или не. И какво повече, защо повече…Новинарите ли ще закачат откъснатите от вятъра и снега електрически кабели или ще пуснат водата в планинските махали? Или като се покаже на новина и на хората ще им стане по-добре. Ще се видят на телевизора, както казват бабите. И ще станат известни.
Зимата си е изпитание. Това си е тежък сезон. Това е. Така е. Всяка година е едно и също, че чак ми омръзва да го слушам.
Нека си починат децата от училището, а то от тях. Аз съм запасена с достатъчно количество пепел от камината, която ще правя на пътека до службата. И преди съм го правила – любопитна сутрешна гледка съм, само за показване в новините.
Желая на всички вас успешен и спорен понеделник и леко преминаване из зимната ситуация в града, която никога не ми е харесвала. Виж в планината си е друго, там обичам да ходя в снега, много.
Поздрави от Синоптичната служба на 8-я етаж и до съвсем скоро – сутрин по това време!