„Златна лира“ за петима артисти от ансамбъл „Загоре“

„Златна лира“ за петима артисти от ансамбъл „Загоре“
Петима артисти от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ бяха наградени с престижното отличие „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Отличията бяха връчени веднага след големия Коледен концерт, който „Загоре“ изнесе заедно с ансамбъл Пазарджик, в залата на оперния театър.
„Златна лира“ получиха Иван Георгиев – гайдар и тъпанджия, Диана Ганева – танцьор, Йордан Йорданов – корепетитор на танцовия състав, Марин Христов – гайдар и тамбурист, и Илия Райчев – кавалджия. Отличията се присъждат за изключителния им принос в областта на фолклорното музикално и танцово изкуство, обяви председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, който връчи наградите. По думите му, те са „артисти отдали младостта и голяма част от живота си на работата в ансамбъл „Загоре.“
През 2015 г. се навършиха 60 г. от създаването на професионалния ансамбъл „Загоре“ към Община Стара Загора. През тези години са осъществени турнета в почти цяла Европа. Ансамбълът е носител на Орден „Кирил и Методий“ – I степен, приз „Златен век“ за изключителен принос към българската култура, редица награди от наши и международни фестивали, на Наградата на Стара Загора, Кристална лира 2000 на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2010 година е награден със значка „Златна книга“ от Съвета на европейската научна и културна общност за завоюван висок престиж и обществено признание и принос към българската култура.
ОФА „Загоре“е съставен от народен хор, оркестър и танцов състав. Главен художествен ръководител на е Христо Иванов, а негов заместник и диригент на оркестъра е Ангел Чакъров. Диригент на хора е Йорданка Вълчанова, балетмайстор Мартин Петков, концертмайстор – Иван Цонев.
Големият Коледен концерт се осъществи със съдействието на Община Стара Загора.