„Коледна песен“ на Чарлз Дикенс и вълшебствата на Коледния дух

Една от най-магичните и завладяващи коледни истории – тази на открилия силата на добротата лондонски скъперник Ебенизър Скрудж – оживява в „Коледна песен“ на големия Чарлз Дикенс. „Коледна песен“ (на английски: A Christmas Carol) е новела, публикувана за пръв път на 19 декември 1843 г.
Главен герой е старият скъперник Ебенизър Скрудж. Той се интересува единствено от парите си. В нощта срещу Коледа го посещава духът на стария му съдружник Марли, който го предупреждава, че душата му е обречена, ако не се промени. След това го посещават духовете на миналите, настоящите и бъдещите Коледи. Скрудж вижда своето минало, настояще и променя своя мироглед за заобикалящия го свят. И в наши дни тази новела е изключително популярна – адаптирана е многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия. Чете се и се гледа особено много в това време от годината, защото в края и идва духът на доброто, милостта, щедростта. Духът на Коледа!
„Коледна песен“ е първото произведение на Дикенс, преведено на български. От творбите на Дикенс това е най – превежданата и преиздаваната. Първият превод датира от 1859 г. и е поместен в сп. „Български книжици“, въпреки че е незавършен и неточен. Публикуван е под заглавието „Светлое въскресение или Великден“. Трансформацията не е българско дело, а на руски школски първоизточник, от който е превеждано, и вероятно се е наложила заради някакво инцидентно неудобство, получило се вследствие разминаванията в датировката между английската Коледа и източноправославнато Рождество Хростово, а името на Чарлз Дикенс отсъства.Преводът на „Коледна песен“ на Нели Доспевска от края на 40-те годинни се е наложил като „каноничен“.

Освен самата история на „Коледна песен“, животът на автора и Чарлз Дикенс е изобразяван на големия екран на няколко пъти – Саймън Калоу е един блестящ пример за добре изигран образ (той е гласът на Скрудж/Дикенс в анимационния филм от 2001-ва година „Коледна песен”, също така изиграва и Чарлс Дикенс в „Доктор Кой”), но сега Дан Стивънс („Утрешни хора”, „Нощ в музея 3”, Звярът/Принц Адам в „Красавицата и звярът”) ще даде своя принос и ще се превъплъти в брилянтния британски писател. Стивънс ще изиграе по – младия Дикенс, а негови партньори ще бъдат Кристофър Плъмър („Мъжете, които мразеха жените” и Джонатан Прайс („Игра на тронове”).Бхарат Налури („Гарванът: Спасение”, „Купидон”, „Торчууд”) ще бъде начело на режисьорския пост заедно със Сюзън Койн, която ще адаптира книгата на Лес Станфорд.

Книгата „Мъжът, който изобрети Коледа: Как „Коледна песен“ на Чарлз Дикенз спаси кариерата му и възроди коледния ни дух“ от Лес Станфорд, която бе издадена през 2008-ма година и заля книжарниците, проследява историята на Чарлс Дикенс през далечната 1843 г., когато Дикенс е разорен и разбит. Последните му три книги са се оказали пълен провал, неуспявайки да постигнат литературен успех и да бъдат в светлината на прожекторите. Изоставен от издателите си, Дикенс решава да самоиздаде книга за да спечели пари за своето семейство и така прекарва шест седмици в писането на кратка история, озаглавена „Коледна песен”. По този начин се заражда идеята за книгата, която години наред ще бъде в центъра на Коледния дух.
Независимо от всичко, Дикенс издава книгата с тревогата, че това ще бъде краят му като писател. За негова изненада, „Коледсна песен“ веднага предизвиква сензация. По този начин тя вдъхва живот дори на Коледата на самия Дикенс. В книгата на Лес Станфорд е описана една сурова и мрачна епоха, на отчаяние и индустриална революция, където приказният дух на един светъл празник е почти забравен. А една малка книжка наречена „Коледна песен”, донася Коледния дух до сърцата на всички. Снимките на филма започнаха през този декември и се предполага, че лентата ще види бял свят следващото лято. Или по Коледа, разбира се.

А дотогава и сега, как можем да си припомним „Коледна песен“? Да прочетем отново книгата, разбира се. Има и забележителна анимация от 2009 година на „Уолт Дисни“. За да се запази благородното послание от романа на Дикенс, всички постъпления от лондонската премиера са дарени на болница в английската столица. „Коледна песен 3D“ е създаден по технологията performance capture – мимиките на реалните актьори се улавят и се пренасят на анимационните герои. Джим Кери е Скрудж, но се превъплъщава и още седем пъти в други персонажи. Един от аниматорите на филма е българинът Владимир Тодоров. В интервю той казва, че Джим Кери правел мимики като анимационен герой, лицето му било с необикновена пластика (което между другото сме забелязали в множеството му комедийни роли). В „Коледна песен 3D“ Кери е адски добър. Големите имена не свършват дотук – в ролята на Боб Крачит, помощника на Скрудж, е Гари Олдман. Жизнерадостният племенник на стиснатия старец се играе от Колин Фърт, а може би ще успеете да разпознаете Боб Хоскинс и Робин Райт Пен.
През 2012 г. целият свят отбеляза 200 години от рождението на Чарлз Дикенс – английски писател, определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха. Още приживе, той постига по-голяма популярност и слава от всеки друг английски писател, оставайки известен и до днес като автор на някои от емблематичните романи и герои на английската литература. И въпреки световната слава, у нас за Чарлз Дикенс се знае малко. За да разкрием малка част от живота му ви предлагаме 10 любопитни факта, които може би не знаете за големия английски автор, събрани от National Post.
1. Обожавал е прякори
Дикенс не просто е кръстил много от децата си (на брой) на любимите си автори/писатели, но им е измислял и прякори, сред които „Chickenstalker“, „Skittles“, „Lucifer Box“ и „Plorn“. А неговият собствен е „Boz“.
2. Страдал е от обсесивно-компулсивно разстройство
Дикенс е бил обсебен от това да реши косата си пред огледалото. Правел го е стотици пъти на ден. Същото важи и за пренареждането на мебелите в дома му, които е размествал, защото не били на „правилното място“. Без да са подредени „правилно“ за него е било невъзможно да се концентрира. Дикенс винаги се стараел да позиционира леглото си в посока север-юг. Вярвал, че това подобрява писането му. Друга негова привичка била да докосва определени предмети по три пъти. Бил вманиачен чистофайник, дотолкова, че му се случвало да почиства и чужди домове.
3. Тайна в кабинета
В кабинета на Дикенс имало тайна врата, проектирана като част от библиотеката. По рафтовете имало фалшиви книги със заглавия като „Ноевата архитектура“ dickens daughters(„Noah’s Arkitecture“), деветте тома на „Котешки живот“ („Cat’s Lives“) и поредицата „Мъдростта на нашите предци“ („The Wisdom of Our Ancestors“), която обхваща теми като невежеството, суеверието, болестите, инструменти за мъчение и др. В колекцията място намира и допълнението към многотомното издание – „Добродетелите на нашите деди“ („The Virtues of Our Ancestors“).
4. Практикувал е хипноза
Дикенс винаги се е интересувал от хипнотизъм и е практикувал често – негови обекти са били жена му (хипохондричка), децата му и приятелите му. Говори се, че постигал невероятни резултати.
5. Страдал е от епилепсия
В детството си Дикенс е страдал от епилепсия, която приписва на част от своите персонажи. В три случая припадъците са конкретно описани – това са присъпите на Едуард Лий-форд от „Оливър Туист“, учителят в „Нашият общ приятел“ и прислужницата в „Студеният дом“. Докторите са били удивени от точността на писателя предвид факта, че по това време много малко е било известно за тази болест.
6. Спонтанно човешко самозапалване
Дикенс е вярвал, че хората могат да умрат от спонтанно самозапалване и дори „убива“ свой герой по този начин (Круук в „Студеният дом“).
7. Коледна песен
Повечето герои в „Коледна песен“ са базирани на реални личности, които писателят е познавал. Например прототипът на Ебенийзър Скрудж е съветник от Единбург.
8. Катастрофа с влак
През 1865 г. Дикенс и любовницата му Нели Тернан пътуват във влак, който претърпява катастрофа край Стейпълхърст, Кент. Те са в един от осемте вагона, които не се разбиват в реката и дори помагат на някои от другите пасажери да се измъкнат невредими. След това Дикенс се връща в купето, за да извади и ръкописа на романа „Нашият общ приятел“.
9. Канадската връзка
Синът на Дикенс – Франсис Джефри Дикенс, е член на Северозападната конна полиция от 1874 до 1886 г.
10. Увеселителният парк Чарлз Дикенз
„Светът на Дикенс“ в Кент, Англия е атракцион, чиято тема е викторианската епоха. Увеселителният парк обещава да „ви отведе в автентичния свят на Дикенсова Англия“.

Приятно четене и гледане на една от най-красивите истории за празника – „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс!

Уляна Кьосева