Магията на „Лешникотрошачката“ завинаги

Магията на „Лешникотрошачката“

Пьотър Илич Чайковски композира балета „Лешникотрошачката“ през 1891-1892 г. Неговата премиера е на 18-ти декември 1892 г. в театър „Мариински“ в Санкт Петербург. Премиерата не е имала голям успех. Ролите на Клара и Фриц са изпълнени от деца, учащи се в Петербургското императорско театрално училище, което и двамата завършват по-късно, през 1899 г. Ролята на Клара е била изпълнена от Станислава Белинска, а тази на Фриц – от Василий Стуколкин.
След премиерата в Санкт Петербург популярен вестник пише „При никакви обстоятелства това не може да се нарече балет“. Самият Чайковски има колебания и споделя, че такава продукция е обида за руската сцена. Той не харесва и стриктните инструкции за музиката, които му дава Мариус Петипа – основният хореограф на „Лешникотрошачката“. По хореографията работи и Лев Иванов, който по-късно ще постави „Лебедово езеро“, също на Чайковски. След фал старта на „Лешникотрошачката“ Чайковски обособява 20-минутна сюита от музиката на балета, която се радва на голям успех.
В различните редакции главната героиня се нарича по различен начин: Клара или Мари. В оригиналното произведение на Хофман, името на момичето е Мари, а Клара е нейната любима кукла. В Русия от началото на Първата световна война (1914г.) и заради увеличаващите се патриотични настроения, главната героиня е прекръстена на Маша, като тази традиция се среща и до днес.
За първи път балетът е поставен извън пределите на Русия през 1934 година, в Англия. През 1944 г. „Лешникотрошачката“ е поставена и в САЩ , в Сан Франциско. След 10 години произведението на Чайковски се играе в Ню Йорк, където има огромен успех. От тогава балетът се представя по традиция всяка година по Коледа. Либрето на „Лешникотрошачката“ е на Всеволожки – Петипа, по едноименната приказка на Ернст Теодор Амадеус Хофман . Хофман е немски писател, композитор, диригент, музикален критик и художник. Всестранно надарен, до края на живота, си той се възприема предимно като композитор. Творчеството му е причислено от културните историци към късния романтизъм. Съвременниците на Хофман, между които Шилер и Хайне, се отнасят пренебрежително към неговите творби. Едва след неговата смърт интереса към произведенията му се възражда. Любопитен, но малко известен факт е, че първият превод от немски на тази приказка е дело на Иван Кръстев. Той излиза още през 1921 година в легендарната първа поредица за детски книги в България „Библиотека Слънчеви лъчи“ на издателство „Александър Паскалев“ под заглавието „Троши-Орешко“.
Двете действия на „Лешникотрошачката“ са еднакво впечатляващи. В първия се наслаждаваме на прекрасна коледна забава на фона на светещо коледно дръвче, а втората ни показва красивият свят на мечтите.

Още любопитно с марката „Лешникотрошачката“:
В копенхагенския увеселителен парк „Градините на Тиволи“ на 1 декември тази година прозвуча музиката на балета на Чайковски „Лешникотрошачката“, а изпълнителите носеха костюми по дизайн на датската кралица Маргрете Втора. 76-годишната кралица на Дания е и талантлив художник, създала е декори за многобройни постановки и телевизионни спектакли, много от които по приказките на Ханс Кристиан Андерсен.Маргрете е присъствала на репетицията на спектакъла и е разговаря с трупата. Тя настояла към нея да се отнасят само като към дизайнер на костюмите и да не бъде възприемана като кралска особа, споделила е пред „Ройтерс“ Катлин Видерия, която изпълнява главната роля на Клара в „Лешникотрошачката“. Премиерата на спектакъла бе в първия ден на месец декември.

„Тайната на лешникотрошачката“ /Оригинално заглавие: SECRET OF THE NUTCRACKER/ е канадски игрален филм от 2007 г. Филмът е адаптация на приказката на Хофман от известния сценарист Джон Мърел с участието на Браян Кокс, Хелийн Джой, Раян Грантам и малката Джанел Джорди. В тази новаторска версия на световноизвестната коледна приказка се разказва за вълшебното пътешествие на 12-годишната Клара на Бъдни вечер да намери баща си във военнопленнически лагер по време на Втората световна война. С близките си тя копнее да получи вест от него, която накрая идва от неочакван източник – загадъчният и странен вълшебник Дроселмайер, който се сприятелява с момиченцето и го кара да вярва, че има чудеса.

През 2011 г. Андрей Кончаловски бе в София за премиерата на последния си филм „Лешникотрошачката“ на 3D (The Nutcracker in 3D), снет по едноименната приказка на Е.Т.А. Хофман и балета на П.И. Чайковски. Във филма участват Нейтън Лейн, Джон Туртуро, Ел Фанинг и Юлия Висоцка. Действието се развива през 20-те години на 20-и век във Виена. Разказва се за самотно 9-годишно момиче, което получава от кръстника си кукла, а през нощта тя оживява.

Уляна Кьосева