През 2017 година наградените на четвъртото Балканско квадринале ще имат обща изложба в Стара Загора

През 2017 година наградените на четвъртото Балканско квадринале ще имат обща изложба в Стара Загора

През 2017 година наградените 8 автори от тазгодишното четвърто Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ ще направят обща изложба. Тази година Голямата награда на журито не се присъжда, тъй като е било трудно да се отсее и подбере най-доброто от многото стойностни творби, представени от участниците, обясни директорът на старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев. Снощи в залата ѝ бе открита експозицията от 220 платна на 160 художници от 10 държави. Селекцията на журито е от общо 466 творби.
Тазгодишното издание носи със себе си обичайните пъстрота, богатство на жанрове, на пластични изразни средства, както и пристрастието на художниците към темата, и към всичко онова, което носи със себе си пътуването между земята и небето, заяви при откриването проф. Добрев. По думите му, квадриналето за четвърти път събира творби на художници, за които митове, легенди, обряди, сказания, притчи, вярвания, приказки и т.н. са вековни източници на мъдрост и полет на въображението, на провокиращи теми за художествена интерпретация.
Изложбата ще бъде запомнена от почитателите на изобразителното изкуство, които снощи изпълниха залата на Художествената галерия в Стара Загора, с произведения на три поколения художници, включително и на най-младите, които носят със себе си една друга визия за иреалните неща.
Наградата на Община Стара Загора зам.-кметът Иванка Сотирова връчи на старозагорския художник Валентин Дончевски за творбата му „Комета над Копринка“. Наградата на Общински съвет – Стара Загора бе връчена от председателя на ПК по култура Милена Желева на художника Росен Тончев за платното “Легенда за една българска роза”.
С награди на болница “Тракия Парк”, ВиК Стара Загора и фирма „Градус“ бяха отличени Веско Велев, Светлана Косева и Веселин Симеонов.
Журито с председател проф. Станислав Памукчиев за пръв път присъди приз за дарителство на Марин Маринов. Плакета на областния управител Георги Ранов получи художникът Цветан Колев, поради отсъствието на призьора. За пръв път отличие беше присъдено и на млад автор – 24-годишния Любен Малчев. Наградата на ХГ Стара Загора получи казанлъчанката Валентина Лапчева.
Близо 800 са показаните досега творби в четирите издания на квадриналето. Пръв носител на Голямата награда през 2004 г. е Цветан Колев, Юри Буков , през 2008 г. и пловдивчанинът Никола Певичаров през 2012.