Светиникулденски спомени и размисли

Добро утро и лек ден,
Честит Никулден! Един светец – свети Никола – а толкова много хора празнуват днес – рибари, моряци, банкери, дарители, православни и католици, дечицата в Белгия и Холандия си чакат подаръците, които ще донесе…Бургас, един мой любим град, също празнува! /Ще се възпра от хвалби, защото се отплесвам на темата за този град…/Изобщо красив ден за тържества и трапези. В Стара Загора довечера ще се запалват на тържество светлините на елхата. Винаги е толкова интересно да наблюдава човек, как се радват и възхищават децата в подобни тържества. Как очичките им се окръглят, когато има „специални ефекти”, как подскачат и пляскат с ръце на зарята и на всякакви там чудатости по сценария на големите.
На едно турне още си спомням целият първи ред дечица непрекъснато подсказваха на Пинокио, какво да прави, кой е зад гърба му, да се пази…Ами на първия ред са все пак, ще ги чуе и ще внимава, така де! Празниците са особено мили, когато ги очакват и преживяват дечицата. Днешният ден е първото им спомняне през декември за благия Старец, който малко по-късно ще донесе подаръците според послушанието през годината. Да, Свети Никола е първообразът на Дядо Коледа. Казват, че е едновременно Дядо Коледа и Нептун, значи може да приемем че в днешния ден е напълно нормално да се появи в дрехите и с брадата и мустаците на Дядо Коледа, облечен отдолу с водолазен костюм и с…плавници. Това е като шега, разбира се. Но защо път не? Миналата година в празничната програма за Деня на Бургас са имали събитие „Бургас през погледа на един шаран”. Обичам да има чувство за хумор дори и в сериозните празнични програми. Те все пак се правят, за да зарадват и да участват в тях различни по възраст, по интереси, по мислене хора. Така си е.
Как ще изберете да празнувате днес, е въпрос личен и семеен. Разбира се, че ще се прави риба за адет – за късмет и благополучие на дома. На всеки Никулден си спомням голямото нямане на 1993 г. и как ми се ядеше риба, а бях бременна и нямаше ни помен от консерва дори по магазините…Опашки с километри, хората озлобени от чакане, никой не прави място на никого. Дори и на мен. Една съседка ми донесе едно късче риба върху огромно количество сварен ориз. Не се забравят такива ми ти работи…И дано никога повече няма мизерия, а трапезите са пълни и хората се веселят от сърце. И са добри. Те и в мизерията би трябвало да са добри, и добротата да не зависи от имане и нямане, ама в тези времена не е точно така. Хората да са добри е урокът на Свети Никола, който е преди всичко щедър и добър човек и неговите чудеса са свързани именно с тези му качества. Помагал е на хората, защото е можел, бил е богат. Помагал е и с молитвите си. Бил е изключително щедър. Щедростта е качеството, което винаги ме е трогвало до дъното на душата.
Честит празник още веднъж и хубав да ви бъде денят!
Поздрави сърдечни от Синоптичната служба на 8я етаж!