Никулденски шаран по болярски – рецепта

Никулденски шаран по болярски

1,5 кг шаран

400 гр риба

300 мл вино бяло

80 мл зехтин

10 бр. черен пипер на зърна

2 бр. дафинов лист

4 ск. чесън стар

1/2 вр. магданоз пресен

Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилник

Отделно в сгорещената мазнина и малко вода се задушава нарязания наситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус

Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива

Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.