Обявяване на Читател на годината на РБ“Захарий Княжески“

Национална кампания „Читател на годината 2016”
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора се включва в кампанията и призовава своите читатели да бъдат активни. На 8 декември 2016 г. в библиотеката за втори път ще излъчим нашия „Читател на годината 2016” и ще връчим нашите награди.
На 8 януари 2016 г. от 17,30 ч. на официална церемония в Столична библиотека бяха наградени отличените в националната кампания „Читател на годината 2015“, инициирана от Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта на инициативата е да провокира по-голям читателски интерес сред всички възрасти. Нестор Несторов бе „Читател на годината 2015“ на регионалната библиотека в Стара Загора. Във видеото тук може да видите посланието на Нестор Несторов https://www.youtube.com/watch?v=5gjbTWrkWaI
С четене до Брюксел се стига!
След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.
Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.
По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, следва да излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.
„Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът ни е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот“, коментира Мария Габриел.
Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата на 21 януари 2017 г. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ № 124).