Очакването на Коледа нека започне – сега

Добро утро и хубав ден, скъпи приятели,
В тази седмица ще посрещнем декември. Готови ли сте? Аз – да. Веднъж в месеца може би къщицата, макар че е панелен апартамент усеща, че си я обичам и все пак искам да се грижа за нея. Просто често съм на работа и не винаги успявам. Сега прозорците светят. В сряда ще ги налепя със снежинки. Чувалът с украсата вече е изнесен. Тя е една и съща, но ще я разположа различно. Има и някои нови коледни нещица. Харесва ми да сложа венеца на външната врата и да си е там месец поне. Досега не са ми крали украсите. Виж колелото на бате Радо завързано за стълбището го откраднаха от 8-я етаж.
Сещам се за няколкото коледни витрини, които видях в Кьолн в средата на октомври. Много красиви, много естетски. За прозорците на едни стари жилищни сгради в Бон и каквото се виждаше там зад стъклата. Толкова красиво и уютно! Някои нации носят естетското до най-дребния детайл в себе си-като генотип. Навикът за ред, порядък, всичко да е на местата си, но и всичко да е красиво, уютно, да свети домът, да е уютно, да стопля сърцето, да се загубиш в дреболийките, да се намериш отново дете, да се погледнеш в огледалата – възрастен човек, който е влюбен в красотата.
Не съм чуждопоклонник, но оценям красивото, което виждат очите ми. Има го и тук, но някак между другото. Не е точно да е като религия. То е отделни изпълнения на хора-естети. Всяка година витрината на Оптиката на Албенка, магазинът за луксозни подаръци срещу Универсалния…и сякаш повече не мога да се сетя за витрини, които всяка година по Коледа и празниците обичам да гледам. Не че няма. Има, разбира се. Обаче все ми се иска да са повече и повече, да са всички. Поне по главната улица.
Коледа събужда детското у всички ни. Озарява лицата, окръгля очите. Всеки ден очакваш да е по-чудесен от предишния. И то наистина е така. Всеки ден е вълшебен.
За мен очакването на Коледа започва от тази вечер. От откриването на Оперния фестивал. Едно от чудесата, които от години очакваха хората на града – да има голяма балетна трупа – се е сбъднало, елате да видите. Истински голяма и с млади, прекрасни артисти трупа. Другото – да потънеш в един друг свят, пълен с красота – също ще се случи довечера. Абсолютно автентични две приказки от Сицилия, прекрасно усещане – че влизаш направо в действието и крачиш по топлите, напечени силно от слънцето камъни на площада в един тамошен град. Чудесно е. И после всяка една вечер до 10 декември, която и да изберете, е с прекрасно събитие. Истинска красота за душата. А Коледа е наистина повече за душата, отколкото за тялото и за подаръците. Душата чака своите подаръци. И децата, разбира се, но при тях – ако са били послушни и колкото послушни са били-толкова и подаръци.
Желая един хубав и според и прекрасен първи ден от седмицата! Нека посрещнем 1 декември с украсени домове и сърца – от очакването и вярата в чудесата на Коледа.
До сряда!
Поздрави от Синоптичната служба на 8-я етаж!