Прекрасен празник е днес – Ден на християнското семейство

Добро утро, скъпи хора,
Открай време много харесвам този ден 21 ноември, защото е Въведение Богородично – Празник на християнското семейство. Изпълнен е със смисъл, с вяра, с обич. Вярно е, че в модерното време сложи други представи за семейството, то може и да е от двама човека. При преброяванията броят семейство, има и нова дума – домакинство. Всякакви думи могат да измислят, термини и определения, но семейството си е – мама, татко и аз. Това си е. Едно време е било още повече – баба, дядо, поколения под един покрив. Сега не е чак толкова многобройно. Но е истинско, когато са всички. Няма как един родител да замести семейството, колкото и много обич, грижа, разбиране, топлина да дава.
Мислех си по първите години на демокрацията, защо не започна промяната от всичко, свързано със семейството. Да се променят законите така, че майката да има абсолютна закрила – семейни кодекси и всякакви там закончета. Майката и детето да са свещена единица за страната ни. Нищо да не може да им се случи, да няма глад и студ за тях. Когато създадеш семейство, то да бъде защитено и облагодетелствано. Няма по-голяма благодат на този свят от това да растеш в семейство с двама родители. Получаваш безценни гледни точки за живота – две на брой. На безусловната любов и на любовта с условия. Така се живее, това е животът по-нататък. Той ни обича, но нищо не дава даром и без да сме дали – гледните точки на майката и на бащата.
Няма по-голяма благодат от това семейството да е задружно и всички да са си нужни един на друг и да се обичат. Да се подкрепят, да делят радости и неволи. Особено последното е толкова важно. И няма стабилна държава, без да е направена на основата на абсолютно уважение и зачитане на майката и пазене на семейните ценности. Законите са много важни, иначе хората са едни и същи навсякъде по света. Спазването на законите ги прави различни – отговорни. Да, да създадеш семейство е огромна отговорност, с която не всеки се нагърбва. Имаш да спазваш писани и неписани правила много години напред, да се съобразяваш с хора, с които се ограждаш напълно доброволно, не винаги да разполагаш със себе си, но да си щастлив от това.
Тази вечер семейството се събира да хапне питка, така казват е по обичай. Питката е кръгла и една, а се разчупва да има за всеки. Това е и магията на семейството – с простичката и най-важна храна на този свят – никой да не остане гладен. Щом е заедно, всеки да бъде нахранен с любовта на другия и с парченце от хляба, от който по-високо няма. И никой да не остане гладен. Всички да са на топло и на завет от ветровете на живота.
Желая ви един прекрасен и обичен ден, в който да имате време да запалите свещичка за семейството си, за децата, за всичко, което ви свързва. И да се помолите за здраве и задружност. Честит Празник на християнското семейство!
Поздрави от Синоптичната служба на 8-я етаж!