Изключително силна 2016 година за Драматичния театър

С един от най-високите приходи от последните доста години насам ще завърши годината Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора. Директорът на театъра Ивелин Керанов с радост съобщава хубавите цифри – над 165 000 лв. приход, над 27 000 зрители /ръстът е от 10-12% в сравнение с миналата година/.
До следващия октомври са планирани 6 премиери. Идващата 2017 г. ще започне с премиера около 15 януари на мащабната продукция – пиесата „Цар Последен“ от Райна Томова с режисьор Йосиф Сърчаджиев, сценография на старозагорката Мария Диманова и музикално оформление на Георги Генов. Участва целият актьорски състав на театъра, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, деца, а в главната роля на Цар Иван Шишман ще видите Димитър Живков. Пиесата е в 22 сцени, действието се развива на различни места, историческата и достоверност е консултирана с проф.Николай Овчаров .
На 15 февруари започват репетициите на пиесата „Полет над кукувиче гнездо“, драматизация на Васерман, с режисьор Стефан Спасов, сценография Теодора Лазарова и музика Евгени Господинов.
Актьорите на ДТ“Гео Милев“ ще представят пиеса по разкази на Елин Пелин с работно /засега/ заглавие „Ветрената мелница“. Режисьор ще бъде Надежда Асенова, която в Шуменския театър е поставяла подобна творба по разкази на Йордан Йовков.
На камерна сцена в Драмата предстои да бъдат поставени изключително интересни пиеси – една от тях е авторският спектакъл „Сватбата на Бети“ на актрисата Анна Иванова под режисурата на Невена Митева /директор на Драматичния театър в гр.Габрово/.
„Изключително вълнуваща пиеса, в която актьорите играят деца на възраст 6-8 години и се отнася по-скоро за родителите, ще видят зрителите на камерната ни сцена през следващата година“ – съобщи Ивелин Керанов. Пиесата със заглавие „Следобедни игри“ от Рома Майо ще бъде с режисьор Петър Денчев, а сценографията е на Радостина Тодорова.
Изчаква се предложението от проф.Андрей Аврамов за ситуационна нова комедия, уточнява Ивелин Керанов. За следващата година ще има и премиера на ново заглавие за деца.
Надеждите на вярната и на новата публика са очакваното и подготвяно с много плам вихрено начало на идващата 2017-та да донесе благодат за цялата година на Драматичния театър в Града на липите.
Уляна Кьосева
/снимката е от последната премиера на ДТ“Гео Милев“ – пиесата „Капан за самотен мъж“