В Хамбург, на река Елба, откриват филхармония

Преди време ви разказахме за строителството и откриването на новата сграда на операта в Дубай. По-точно – на културния комплекс с опера в Дубай (вижте нашата публикация от 21 юли 2016 г.). Днес ви предлагаме още една зашеметяваща история, разиграваща се на река Елба, в Хамбург, Германия. Ето така се работи! Така се развива култура, музика, туризъм! Комплексно! С ум, талант… и разбира се… с много пари! Макар че… честно казано този проект ми е малко, как да кажа – не особено красив!Но…!!!

Град Хамбург в Германия вече може да се похвали с една от най-добрите в света концертни зали. Официално е завършено строителството на Филхармонията на Елба, започнало преди девет и половина години. Разработката на акустичните системи на трите зали (една голяма и две малки) е дело на известния японски инженер Ясухиса Тойота, автор на над 50 проекта на зали по цял свят – в САЩ, Япония, Русия, Финландия,  Великобритания, Израел, Австралия.

Кметът на Хамбург Олаф Шолц нарече „впечатляваща“ новата сграда, състояща се от старинен пристанищен склад и стъклена надстройка. В комплекса са включени също хотел, кафене и апартаменти. Ключовете на филхармонията предаде строителният концерн Hochtief. По време на ритуала бившият кмет Оле фон Бойст (при неговия мандат започва строителството) посочва някои грешки при реализацията на проекта и заявява, че би бил още по-радостен, ако сградата беше завършена по-бързо и ако стойността на строителството беше по-ниска.

Проектът се подлага на остра критика, тъй като вместо очакваните 77 млн евро струва 789 млн. Освен това строителството  се „разтяга“ с още 6 години. Първоначално планираната година на завършване е 2010, но сроковете нееднократно се удължават.

Най-после в понеделник, на 31 октомври 2016 г. на стъклената част на фасадата на новата филхармония в Хамбург светва дългоочакваната дума „Готово“ (на немски fertig).

Авторите на проекта – знаменитото швейцарско архитектурното бюро Herzog & de Meuron, автори на музея Тейт (Таte) в Лондон и на олимпийския стадион в Пекин, започват работа през 2006 година. Като основа за реализация на проекта за филхармония, архитектите получават стара сграда на склад, разположен в залива на река Елба и строен през 60-те години на XX век. Пред тях стои задача не само да създадат концертна зала, но и цял културен комплекс, който да върне към живот незаслужено забравения район на Хамбург. В завършен вид комплексът с 4000 кв м разгъната площ включва голяма зала за 2100 зрители, камерна зала с 550 места и още една камерна зала, петзвезден хотел, ресторанти, фитнес зала и конферентен център. В средата на Голямата зала е мястото за оркестъра и диригента, а публиката е на амфитеатрални, терасовидно разположени редове. Седалките са от бяла кожа, а осветлението се осигурява от 50-тонна конструкция, монтирана на тавана. По думите на авторите на проекта „надеждното, старо строителство се превръща в идеална основа за новата концертна зала“. Новата стъклена конструкция във вид на огромен кристал израства върху старата сграда. Новонадстроеният обем частично се състои от огънати стъклени панели, които образуват вълни върху фасадата и отразяват небето, водата и околния градски ландшафт. Чрез огромните  вълни по покрива на „кристала“, сградата наподобява огромен айсберг, незнайно как отзовал се във водите на Елба. Точно по средата – между старата тухлена част и новата стъклена конструкция – архитектите разполагат балкон, опасващ цялата филхармония. Нарекли  са мястото Площад (Plaza), издигнат на 30 метра над земята. Отдалече тази  част изглежда като поставка, върху която стои „кристалът“. В пространството, отделено от балкона с панорамни прозорци са разположени барове, ресторанти, театралните каси и прекият вход във фоайето на филхармонията.

Първите концерти в новата сграда започват през януари 2017 година. На 11 януари 2017 г. сезонът ще открие произведение на немския композитор Волфганг Рим (носител на редица отличия и сред тях – наградата „Гравемайер“ – едно от най-големите отличия за композиция в света, връчвана ежегодно от Университета в Луисвил, САЩ включваща и парична премия в размер на 100 000 щатски долара), под диригентството на Томас Хенгелброк . Събитието ще сложи началото на триседмичен фестивал, в който ще участват Чикагската и Виенската филхармонии, а също и съвременната берлинска музикална група „Einstürzende Neubauten“, експериментална по стил на изпълнение. За първата половина на 2017 г. са планирани над 200 концерта.

За туристите сградата е достъпна още от ноември 2016 г. Очакват се над 30 хил. посещения до края на годината.

Снежана Маринова