Книги, сладкиши, ухания с Trouble Bakers в „Приятели“

„…В един съботен ден една малка книжарница станало нещо необикновено. Всички книги ухаели на различни сладкиши, току що извадени от фурната”.
Възможно ли е да се случи подобно нещо? Напълно възможно и то се случи в Стара Загора точно в съботния ден в Книжарница „Приятели”. Когато на гости дойдоха двете вълшебници от Trouble Bakers – Пролет и Деси, те са от Стара Загора, но живеят и работят в София. Еднакво обичат четенето на книги и правенето на сладки. И правят сладкишите и печивата, за които се споменава в книгите – по собствени, оригинални рецепти. Така магията от четенето става съвсем, съвсем реална и …вкусна. И предизвиква интерес и в двете посоки-към книгите и към кулинарията. На срещата в Стара Загора двете лъчезарни момичета представиха фъстъчен шейк, мъфини с маслен крем и къпинов сладкиш /последните две от книги за деца на издателство „Фют”/, направиха с игри с публиката и отговаряха на всички въпроси и всякакъв интерес и може би се очерта нова среща в гимназията, която са завършили и двете – „Ромен Ролан”.
„Но дали ще е така? Ще видим следващия път!” – както се казва в приказките.
А сега специалното и вкусно интервю на Пролет и Деси за „Долап.бг”.
Кое е най-подходящото питие за мрачен и дъждовен ден като днешния?
Пролет: Това, което днес ще представим – фъстъчен шейк от книгата „Магични времена”. Той е доста подходящ, защото фъстъците са сякаш малко по-тежки, а също така може леко да се загрее, защото има мляко в шейка.
Деси: Друг много добър вариант е горещ шоколад. Има го на доста места в литературата, аз сега се сещам за книгата „Игрите на глада”, където героинята го пие с изключително голямо задоволство. Това е едно от любимите ми литературни питиета, подходящо за мрачен и снежен ден.
А какво да си похапваме с питиетата в такъв ден?
Пролет: С фъстъчения шейк вървят сладки, може би меденки. Те също са много подходящи за снежното време и за Коледа, която приближава.
Деси: С горещия шоколад вървят канелени кифлички. Вярно че аз ги слагам навсякъде тези канелени кифлички, но канелата определено се допълва за мен с шоколада и прави една прекрасна комбинация за всеки студен ден.
С какъв любим сладкиш свързвате Стара Загора?
Пролет: Стара Загора свързвам точно с меденки и Коледа, защото това е времето, в което се прибираш при семейството си, ако живееш далеч.
Деси: Това, за което първо се сетих е, че миналата или по-миналата Коледа я празнувах със семейството си в Стара Загора и правих ябълков пай /имаме го като книжен сладкиш. А брат ми, който е голям критик, много го хареса и каза, че това е най-хубавият пай, който е ял. Така че ми е много скъп спомен.
Как измисляте рецептите за сладкишите, които се срещат в книгите?
Пролет: Това, което е специфичното за Trouble Bakers е, че ние се вдъхновяваме дори само ако е споменат в книга сладкишът. Опитваме се да пресъздадем емоцията, която сме изпитвали, когато сме чели книгата и сме си представяли сладкиша. Много рядко в художествената литература има точна рецепта, затова се налага да изпробваме варианти, докато стигнем до някой, който най-много ни харесва на нас.
Деси: И друг път сме казвали, че не смятаме рецептите си за авторски, доколкото вече има всичко в Интернет – със сигурност е възможно някой, някъде, някога да е написал подобна рецепта. Ние обхождаме всички сайтове, които ни харесват, виждаме всички варианти, пробваме ги, задължително добавяме от себе си. Просто ние не можем да готвим по рецепта. Истината е, че не успяваме да готвим и по собствените си рецепти, без да променим нещо всеки следващ път, защото обичаме да експериментираме. При нас това е главното – експериментът.
Коя е най-вкусната книга, за която се сещате?
Пролет: Това, което за вбъдеще се надяваме да реализираме е да готвим повече сладкиши и печива от „Властелинът на пръстените”. Искаме да подготвим цяла кошница с вкуснотии от тази книга, тъй като тя е изпълнена със страшно много кулинарни моменти, въпреки че хората не им обръщат толкова внимание. Това, което ние сме правили от книгата е елфическият хляб, който смятам че жъне голям успех.
Деси: Тази година, колкото и да е невероятно, за първи път прочетох „Приказки по телефона” на Джани Родари и бях изключително впечатлена. Това е най-вкусната книга, която съм чела тази година, защото в нея има път от шоколад, в „Да броим числа” има споменати мекици, а пък аз много ги обичам, има пастички в „Невидимия Тонино”, ако не се лъжа. Тези приказки са страшно зареждащи, кратки са и в същото време има толкова много мъдрост в тях. За нас детската литература е много важна и трябва да се чете във всяка възраст.
Каква Коледа идва за вас, на какво ухае?
Пролет: Да, Коледа ще е много ароматна. Тя ще има аромат на канела, тъй като искаме да приготвим канелени кифлички, още ще ухае на меденки. Имаме планирани няколко събития, засега само в София, но ако успеем ще дойдем и в Стара Загора, за да направим коледните си неща и тук.
Деси: Най-голямата изненада за Коледа е сладки, които се наричат „Сънища”. Те са вдъхновени от книгата „Баба праща поздрави и се извинява”. Няма никаква рецепта за тях в Интернет. Ние просто си ги представяме по един начин, подобни на едни австрийски сладки, които са на основата на бадемово брашно. И така, те станаха страшно сполучливи, не да се хвалим, но вече ги изпробвахме и се надявам да изненадаме приятно много хора.
Написахте ли писмото до Дядо Коледа за собствена сладкарничка?
Пролет: Не, не ни е останало време досега, но със сигурност ще го напишем.

Уляна Кьосева