Честваме Св. Архангел Михаил – небесния пълководец

Честваме Св. Архангел Михаил – небесния пълководец

Архангеловден е християнски празник, който се чества винаги на 8 ноември, в чест на „съборното единство на ангелските чинове“. Известен е и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взема душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка или китка. Затова е възприеман от народа като ангел на смъртта. Оттук идват и народните му названия – душовадник, вадидушник.

На Архангеловден се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

В съботата преди празника му се прави Архангелската задушница, наричана още „Войнишка задушница“ – една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.

За патронния празник на светеца се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб и др. Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“ Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!“ На някои места в страната домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Момчил, Милена, Рангел, Райчо, Рая и др.

Ивайла ПОПОВА