Ден на Корея в Стара Загора

На 25 ноември от 16:00 – 20:00 ч. в залата на РБ“Захарий Княжески“ ще се проведе срещата „На вълните на Корея”. Тя ще започне в 16 часа с корейски танц и песен в изпълнение на Рая Коева, ученичка в СОУ“Максим Горки“, която изучава китайски език в училище. Сърцето на събитието ще бъде Ансамбълът по самуллори „Со Йонг”, които пренасят традицията на корейската музика на българска сцена вече повече от пет години. В ансамбъла участват доц. д-р Ким Со Йонг –преподавател в специалността „Кореистика“ в Софийския университет, корейци, работещи в България и студенти. Доц. Ким е главен инициатор и поддръжник на събитието. Тя ще представи нейни преводи на корейска поезия, както и интригуващата история на приятелството между града ни и корейската общност в България. Специално за публиката ще се танцува и българско хоро.
През втората част доц. д-р Андроника Мартонова, изкуствовед, културолог от БАН ще изнесе лекция за корейското кино и по-специално романтичните корейски филми, а след това гостите ще видят филма „Прекрасното радио“.
Организатори на събитието на 25 ноември в Стара Загора са Институт „Седжонг“ – София, Националната академия за корейски музикални и танцови изкуства и Клубът на приятелите на Корея към Тракийския университет с ръководител Женя Гундашева, млад преподавател по английски език в университета.
Входът е свободен!
Клубът прави не за първи път подобно събитие. Предишното бе на 20 май 2014 г. в Младежкия дом на Стара Загора. На 19 септември тази година в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Институт „Седжонг“ гостува в Стара Загора с интересни теми от корейската култура. Урок-предизвикателство по корейски език за начинаещи, както и демонстрация на традиционните барабани чангу бяха включени в програмата на срещата.
През 2012 и 2014 г. в Стара Загора са били на официално посещение посланиците на Република Корея. В края на март 2012 г. художничката Анна Ким представя своите произведения в изложбата „Цветовете на Корея“ в Художествената галерия на Стара Загора. На 19 февруари тази година Старозагорската опера предложи на почитателите на класическата музика интригуваща програма от творби на Моцарт, Пуленк и Бетовен под диригентството на Юнг Чае и с участието на виртуозните корейски пианистки Ран Хе-О и Ким Сан Хюнг, които представиха за първи път в града ни Концерт за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк. Съвсем наскоро, през месец октомври тази година в Клавирния конкурс „Класика и съвременност”, който провежда НУМСИ”Христина Морфова” участваха и трима ученици от Корея, а член на журито бе ръководителят им Парк Те Хуа.

Уляна Кьосева