Без голяма награда в Конкурса „Ханчев“

Голямата награда „Златното яйце” в 33-тия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, Стара Загора тази година не бе присъдена. Това е единодушното решение на светата троица на журито- Йорданка Белева, Марин Бодаков и Иван Ланджев. След като връчи награди на отличените автори, на наградените на трето място Наталия Иванова, на 24 г. от София и на второто място – поделено между Стамена Дацева, на 21 г. от Разград и Теодора Лалова, на 22 г. от София, журито обоснова своето решение за неприсъждане на голямата наградата така:
Марин Бодаков – „ Решението ни беше единодушно и твърдо. То внася щипка сол в днешния празник, но вярваме че е здравословно решение. Нека наградата си остане в Стара Загора, да почива до другото издание на конкурса, а през това време вие да продължите да пишете, четете и осмисляте. Важно е, защото литературата разширява собствените граници и ни прави малко по-свободни”
Иван Ланджев – „Не присъдихме първото място, защото не видяхме в никой ръкопис бъдеща книга. Най-голямата ценност на този конкурс е, че е една голяма работилница по писане и четене, най-вече”.
Журито отличи и стиховете на :
Красимир Нейков, 24 г., Варна
Айлин Топлиева, 21 г., Бургас
Валентин Спасов, 22 г., Враца
Момчил Бенов, 18 г., Плевен
Стефан Кичев, 19 г. София
Лилия Йовкова, 17 г., София
Росен Григоров, 24 г., София
Александра Недкова, 18 г., София
Тереза Петрова, 19 г., В.Търново
Светислав Тодоров, 14 г., София
Цветелина Кюлюмова, 19 г., Велинград
Теа Монева, 22 г., Варна
Надежда Тричкова, 23 г., София
Преди церемонията по връчването на наградите, Иван Ланджев представи стихосбирката „Думи за Лола” на миналогодишния носител на голямата награда от конкурса Богомил Господинов. Той не можа да присъства на вечерта, защото живее в Лондон и работи в банковия сектор там.
А още преди началото на цялата Вечер на наградените, в галерия Байер имаше приятен Литературен коктейл, в който Марин Бодаков, Иван Ланджев и Мария Донева четоха стихове от носители на голямата награда в конкурса „Веселин Ханчев” през миналите години и от съвременни български поети. „Моженето няма как да е старомодно” бе крилатата мисъл-надслов на това трогателно литературно припомняне, в голямата си част от което премина в звучна мерена реч.
Във втория си ден, съботата, от 10 часа в Къща-музей „Гео Милев” програмата на конкурса продължава с литературна работилница.
Послепис: Избрано лично от мен за всички вас е стихотворението на Светислав Тодоров, на 14 години, забелязано и отличено в конкурса с поощрение:

Плетен шал за пролетта

Не зная вишневите цветове
Дали сънуват плясъка на птици.
Препуснаха априлски дъждове
И над града размахаха камшици.

И колко дълго вишневият цвят
Дъхти в нощта, преди да се отрони.
Струяха в нежния му цветопад
Уханията на смълчана пролет.

Разстлаха върху улиците тихи
Валма от вишневата прежда.
А баба ги събира и наплита
За лятото ми слънчева надежда.

Уляна Кьосева