„Кристална лира“ за „Лучия ди Ламермур“ на Старозагорската опера

КРИСТАЛНА ЛИРА ЗА „ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР“ НА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА
На официална церемония, която се състоя на сцената на Държавния музикален и балетен център-София в Деня на народните будители 1 ноември, бяха обявени и връчени за 20-ти път годишните награди на Съюза на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.
Престижното отличие „Кристална лира“ получи постановъчният екип на спектакъла на Старозагорската опера „Лучия ди Ламермур“ от Доницети в състав: диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, художник на декора Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, диригент на хора Младен Станев, ас. Диригент Крис МакКракън, ас. режисьор Денис Иванов, пом. Режисьор Пенка Александрова, корепетитори Светлана Денева и Деница Петрова. Премиерата на спектакъла се състоя на 5 декември 2015 година в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство-Стара Загора.
„Кристална лира“ и грамота бяха връчени на директора на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов, заедно с художника Салваторе Русо от Мариана Арсенова – директор на Държавния музикален и балетен център-София. Огнян Драганов сподели от сцената, че тази награда е особено специална за Старозагорската опера, защото със спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ театърът даде заявка за своя стремеж да върви напред. Режисьорът благодари на целия екип, създал спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“, на състава на Старозагорската опера и на всички, които повярваха и подкрепиха Операта през един от най-важните за театъра моменти. Наградата е за всички. Салваторе Русо благодари за високото отличие, което е оценка за работата на толкова много хора. Именитият художник отбеляза, че „Лучия ди Ламермур“ е третата постановка, която е осъществил заедно с режисьора Огнян Драганов и е доволен днес от съвместната работа със Старозагорската опера.
За 20-та поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио организира тържествена церемония по връчването на националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА`2016”. Тя се състоя по традиция в Деня на народните будители на 1 ноември 2016 г. от 19.00 часа в залата на Държавен музикален и балетен център- София.
Проектът се осъществява с партньорството на Нов български университет. Юбилейното издание „КРИСТАЛНА ЛИРА` 2016” е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира с любезното съдействие на Министерство на културата.
Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство
Снимките са на Георги Петков.