Литературен конкурс „Правата улица“

В понеделник /24 октомври/ от 18,30 ч. в РБ”Захарий Княжески” ще е награждаването на победителите от втория литературен конкурс на СНЦ”Пътуващите книги на Стара Загора”. За една година два конкурса – дело амбициозно на младата неправителствена организация с активен живот в Града на липите, поетите и правите улици. В първия конкурс , обявен в самото начало на годината с тема „Цветът” участват 23 автори, а във втория с тема „Правата улица” – общо 11 и предимно от Стара Загора. Разбираемо е, че темата докосва повече старозагорци, които всеки ден вървят по правите улици на своя град, начертани преди повече от 100 лета от чеха Лубор Байер.
Въпреки скромните, но от сърце награди от съмишленици в конкурсите – РБ”Захарий Княжески” и Книжарница „Приятели” и в двата конкурса участват приличен брой автори. Творчеството винаги е имало въздигащ, осмислящ, озаряващ, както и силно терапевтичен смисъл в живота на непрофесионално увлечените от него.
Очакваме резултатите от конкурса за „Правата улица” и за да усетим емоцията, с която старозагорци пишат за града си. Кое и какво ги вълнува, докато вървят по правите улици, накъде ги отвеждат те, кого срещат по тях, къде отиват….
Подобни конкурси имат смисъл, защото изявяват емоциите и мисленето на хора-любители в писането. Добре е отвреме-навреме да се издават, макар и в мини формат Антологии със съвременни такива текстове, посветени на определена тема. Аз харесвам темата да е като „Правата улица” – тема от живота на един град. Така литературният градски образ може да се ползва и във всякакви туристически материали и реклами. Може и да бъде преведен, поне на английски език, което пък дава идея и за нов конкурс, за литературен превод.
Иначе остават четиво само между самите участници и организаторите на конкурсите. Което пак не е малко, защото си е в днешно време едно „малко, но свято общество от пазителите на езика”.

Уляна Кьосева
/Снимката е от сайта на „Пътуващите книги” след награждаването на отличените в първия литературен конкурс „Цветът”/