За празниците, градовете и Добротата у хората

Добро утро, здравей град,
Един малко по-далечен, но роден за Синоптичката град има днес празник и това е Кърджали в Източните Родопи. Не е вярно, че хората навсякъде си приличат и са еднакви. Хората на Родопите са по-различни, по-добри от другите, по-състрадателни, милостиви и задружни. Добри. Това е категоричното.
Но не за прослава на Кърджали ще е тази прогноза, а защо хората са по-добри на едни места и във връзка с неотдавнашните пътувания. Можем да кажем, че на първо място се раждаш добър, то си е ген, който се предава. Но не винаги получаваш това с гените, разбира се. Огромно влияние имат изпитанията, които преминаваш в живота си. Изпитанията също променят характера към добро. Тези бомбардировки на Белград…вие представяте ли си 3 месеца да ви засипват с бомби, да се рушат домовете ви и като свърши бомбардировката, да излизате на концерт, организират от кметството, което иска да каже на всички, че животът е красив и продължава. Представяте ли си кметската управа на Белград да предложи на Американското посолство /на тези, които са ги обстрелвали/ най-хубавото място в града, с най-хубавата панорамна гледка, за нова сграда на посолството. /отделен е въпросът, че е построена и прилича на казарма и имала огромно количество военни вътре/.
Добрината се ражда и става още по-силна и от задружните усилия срещу злото, това искам да кажа. Мисля че вече писах, толкова години в цяла Сърбия камбаните на всички църкви бият точно в 12 часа, всеки ден, неотменимо. За доброто на нацията да измолят Бог. Скоро Русия ще прати 300 автори на мозайки, избрани с конкурс, за да покрият вътрешността на огромния храм на Свети Сава в Белград с прекрасни изображения. Да се смириш пред Бога, да се молиш и вярваш – това обръща също човешката душа към доброто и кара повече добро да влезе в живота ти.
Неслучайно Кърджали си има Отец Боян Саръев, да моли за добро. Но и Стара Загора има – отец Йордан. Всеки град има по един, някъде по повече – ангели, за да моли за добруването им.
Не ми остана време да разбера хората в Кьолн, Германия добри ли са, само предполагам че са такива. Стадионът им от 50 000 души беше пълен за мача на местния отбор. Вечерта към Филхармонията се носеха тълпи добре облечени хора. За концертите също нямаше билети. Пред Катедралата продаваха /детето ще го купи непременно/ албум с поразителни фотографии на Кьолн и разрухата след Втората световна война. Кадри, от които ти се смръзва сърцето. И хората са вдигнали града си за 70 години и са го направили цветущ. Работата също прави хората добри. Да имаш работа и прехрана, да живееш достоен живот. Но работата даром не се дава, тя се търси. И работата се работи. Не се имитира. Това е.
Освен това животът с много различни от теб хора също променя хората, кара ги да се съобразяват, в този смисъл също ги прави по-добри. Да живееш с друговерци, с хора от други раси, не е лесно. Не може да останеш затворен, враждебен, самостоятелна система. Нужно е да се съобразяваш и премисляш. Нужно е.
„Принуден съм да съм такъв, какъвто съм” – казва един таксиметраджия в Белград на Момо Капор, авторът на книгата „Магията на Белград”, за която вече ви писах. Добротата също се учи и се развива. Не е само вродена. Да научиш децата си, че на света има болни и страдащи хора, центрове за хора, в които те преодоляват с труд и общуване и терапия недъзите и болестите си, приюти за бездомни кучета, център за спасени животни. Добротата се учи в неделните училища към църквите и когато раздаваш топла супа на бездомници в обществените кухни.
И така нататък, и така нататък…Смятам че спешно е нужно въвеждането на уроци по доброта в училище и още от детската градина. И още от тази възраст децата да се учат да обичат мястото, в което живеят. Да познават историята му, да бъдат водени по музеите и известните места. Да познават известните му хора. От детската градина още. Тогава е времето. И така ще имаме шанс да запазим красотата на децата си и като пораснат. Защото у нас като пораснат, хората губят тази красота, тя изчезва. Изгубваме красивия си ген от лошотия и ламтеж. Така мисля аз.
Честит празник, мой роден град и честит рожден ден на тате, което също е прекрасно съвпадение в днешния ден!
Желая ви един светъл и хубав ден! И добър!
Поздрави от Синоптичната служба на 8-я етаж