Девети клавирен конкурс „Класика и съвременност“ в Стара Загора

На 18 октомври в Стара Загора в залата на РБ”Захарий Княжески” започва 9-тото издание на Клавирния конкурс с международно участие „Класика и съвременност”, организиран от НУМСИ „Христина Морфова” в Стара Загора. За участие пристигат 20 млади пианисти, сред които има и трима участника от Корея. Тяхното присъствие е и заради Парк Те Хуа от Корея, който е новият член на журито заедно с проф.Атанас Куртев, проф.Ростислав Йовчев и проф.Маркус Праузе от Виена, Австрия. Всички издания на този престижен конкурс са възможни заради финансовата подкрепа на Община Стара Загора. Министерство на културата присъжда едногодишни стипендии за талантливи участници в конкурса в 3-та възрастова група. В тазгодишния конкурс ще се състезават и 4-ма талантливи пианисти, ученици на НУМСИ”Христина Морфова” в Стара Загора.
През 1998 г. по инициатива на проф. д-р Атанас Куртев от НМА „Панчо Владигеров“ – София и г-жа Мариана Маринчева от СМУ „Христина Морфова“ – Стара Загора е учреден Първият клавирен конкурс „Виенска класика”. Конкурсната програма включва само творби на тримата велики виенски класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен. Участват млади пианисти до 19 годишна възраст, разделени в 3 възрастови групи.
Второто издание на конкурса „Виенска класика” се провежда през 2000 година. На него е разширена възрастовата граница на участниците с включване и на четвърта група – от 19 до 30 години.
Третият конкурс през 2002 носи вече названието „Класика и съвременност”. По инициатива на домакините от Стара Загора в регламента на конкурсната програма се включва и изискването за изпълнение на съвременни творби, както и още една, нова категория – Клавирни дуа на 4 ръце, в която участниците са разделени в 2 възрастови групи. Специално внимание и акцент в конкурсния регламент е отделено на изпълнението на българска клавирна музика, като за целта Съюзът на българските композитори осигурява и една специална награда за най-добро изпълнение на българска творба.
Четвъртият конкурс „Класика и съвременност” 2004 се провежда в юбилейната 30 година от основаването на СМУ „Христина Морфова“ – Стара Загора и е открит за международно участие. В конкурсната програма е още по-разширена съвременната тематика в търсене на равностойното й съчетание с непреходната класика. За организацията, провеждането и постигнатите високи художествени достижения на участниците в „Класика и съвременност” домакините на конкурса от СМУ „Христина Морфова“ получават престижната награда „Стара Загора“, както и „Почетен кристален знак“ от Съюза на българските композитори за принос към популяризирането на българското музикално творчество.