Синоптични за мечтата да бъдем като птиците

Добро утро, уважаеми читатели!

Рязка промяна във времето – от два дни летен пек тази сутрин Хоп! И в намръщеното, есенно, хладновато време. Не знам как ще се свиква с такива обрати, то е като да си вземаш контрастни душове. Но дали закалява? Организмът снове между различни атмосферни състояния, без да е аклиматизиран и закален, или роден със закалка. Може би генът на новите деца е такъв – приспособим. Ще викаме на помощ психиката, която да помага на тялото да си поеме дъх от резките обрати.

В това време от балкона на Синоптичната служба не се регистрират свободни полети на птици. А днес е техният ден. Светът отбелязва на 3 октомври Световния и Европейски ден на птиците.Пише в Интернет, че  денят се чества от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на полезните птици. Интересно ми беше да прочета, че по цялата Земя птиците са над 9800 вида и са най-многообразният клас сухоземни гръбначни животни и постоянно се откриват нови видове в екваториалните гори и според някои орнитолози броят им би могъл да бъде много по-голям. „На територията на България са регистрирани 409 вида. В момента около 1200 вида птици са застрашени от изчезване”– край на цитирането.

Щом днес е Световния и Европейски ден на птиците, значи е и международен ден на мечтата на хората да летят като птиците, а това е дълговечна мечта. Като се застуди, да отлетим в топлите страни и да си дойдем като се постопли. Ха де! Да, сега самолетите ни придвижват от едно място на друго, сбъдна се мечтата ни в голяма част. Ала нейното изпълнение е свързано с наличието на парични знаци и пак волното придвижване и свободният избор и летене на птиците ги няма. Е, да сме щастливи с това, което имаме. Човек се придвижва на хвъркатите возила по небето до различни точки от единия край на планетата до другия. Обикаля волен и щастлив. Гледа чудесата на природата и на човешката ръка, снима се пред тях и се диви на белия свят. Влачи куфарите си на колелца насам-натам по летища, пътува с децата си, било то и невръстни бебета, запознава се с белия свят и белият свят се запознава с него.

Когато е топло навън, не мирясва нито миг, докато не запали колата или хване самолета и пътува, накъдето му видят очите. Според мен световните превозвачи, а и локалните също отбелязват ръст с всяка година с пътуванията, защото човек става все по-любопитен и все по-ненаситен да види нови и нови места. Дори скоро разбрах, че има и болестно състояние, наречено „дромомания” –  патологичен туризъм, непрекъснато да пътуваш, да не се задържаш дълго време на едно място.

На днешния ден е и Националният празник на Германия, имам още един личен повод за отбелязване, а довечера ще ходя на откриването на фотоизложбата на Жейна Желева „Стара Загора – красива и млада” в Библиотеката. Преди обяд има премиера в Драматичния театър за деца, стиховете на Недялко Йорданов са толкова забавни и смешни. Денят на Стара Загора приближава, а докато пиша думички тук и небето нещо почва да просветва и сивото да се разрежда…

Желая ви от все сърце днешният понеделник /след двата волни почивни и слънчеви дни/ да бъде хвъркат, волен и лекокрил за вас, да ви донесе много приятни емоции и слънчево настроение въпреки мрачното /все още/ небе!

Поздрави от Синоптичната служба на 8-я етаж!