Рецепти за пикантна подправка и за консервирани домати

Таня Иванова, тази майсторка на чудни манджи /и мартеници!/ пак ми изпрати едни интересни рецепти от рускиня с оригиналния и правопис и „правоговор“ /които само малко пооправих/. Рецептите са точно за сезона. Благодаря, Танечке!

„Кобра“ пикантна приправа /подправка/,

която е докарана от мен от Русия през миналия век… 0,6 кг домати 0,8 кг червени чушки 2 глави чесън, 150 г люти чушлета, 100 г настърган хрян, сол. Месомелачка и ръка, която я върти. Добавя се сол, разбърква се, слага се в бурканчета и в хладилника. Освен, че е много вкусно, това е мощно противогрипно средство. Да ви е сладко, т.е – лютичко!

Домати по корейски,

от тези, които след 8 часа стават готови . Нужни са 2 кг домати, разрязани на две,  4бр люти чушлета, 2 главички чесън, копър, магданоз. Заливка: 100 гр. Оцет,  100 гр. Олио,  100 гр. Захар, 2 с. л. сол. Чесънът и чушлетата се смилат, след което се добавят нарязаните копър и магданоз. Доматите /от тези за консерва, да не пускат много сок/ се нареждат в голям буркан на слоеве и се заливат със заливката, посочена по-горе. Слага се капачка и бурканът се обръща върху нея, стои на хладно (а сега вече е хладно и навън). Аз правих половин доза и според мен трябва да се внимава със солта, слагам по-малко. След 8 часа  доматите са готови за консумация. След това, колкото повече стоят, толкова по-вкусни стават. Обаче не се задържат дълго и докато има домати…Много е вкусно!

Приятен апетит!