Първи Фолклорен фестивал „В сърцето на Тракия“

Общо 270 участници от 18 любителски танцови фолклорни състава от 8 града на България днес и утре участват в Първия Фолклорен фестивал „Сърцето на Тракия” в Стара Загора.

Днес в 11,30 часа на сцената на Синдикален дом на културата започва конкурсното участие на съставите, а на 2 октомври от 11 часа веселието продължава с Фестивална програма в Парк „5 октомври” на открито.

В конкурсната част всеки танцов състав участва с две автентични хора – до 3 мин.и с  хореографска обработка (танц) – до 5 мин. Изпълненията ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. д-р Антон Андонов – ръководител на Катедра „Хореография“ в АМТИИ – гр. Пловдив и още гл. ас. д-р Благовеста Калчева – от Катедра „Хореография“ в АМТИИ – гр. Пловдив и ас. Светлана Станева – от Катедра „Хореография“ в АМТИИ – гр. Пловдив

В последните години в дните преди празника си на 5 октомври, а в самия ден Стара Загора е събирала приятелски любителски танцови фолклорни клубове, а сега го прави професионално и като фестивал. Талантливият екип на НЧ”Родина” и Фолклорен клуб към читалището „Тракийци”  са координатори на събитието, което не се и съмняваме, ще напълни града с вдъхновени хора.

Магичното въздействие на българското хоро и българските народни танци привлича все повече хора с различни професии, които след работа изпълват зали и физкултурни салони на училища и се отдават на магията. За участие във Фестивала пристига любителски ансамбъл от гр.Перник. Надяваме се следващата година да се включи и ансамбъл от гр.Ардино, които имат подготвена самостоятелна програма от 2 часа с танци, песни и инструментални изпълнения от Родопите и различни фолклорни области на страната.

За радост на очите и сърцето ще видите и изпълнение на Танцовия състав при Община Стара Загора, домакините на събитието с ръководител Марина Тенева. Сърцатите момичета вече се изявиха и на много сцени в чужбина – Венеция, Малта, Дубай, Гърция, Турция, Македония.

Успех на всички участници!

Уляна Кьосева