Как Стара Загора посреща своя празник – щедро и богато като чернозема и

И така, идва Празникът на Стара Загора. Всяка година на датата 5 октомври. И тази ще дойде и ще го празнуваме и в дъжд, ако се наложи. На 5 октомври 1879 г. княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война. На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. На 5 октомври същата година се приема статут на Деня на Стара Загора, а официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват  110 години от възстановяването на града. Догодина ще се навършат 30 лета от празнуването на 5 октомври като Празник на Града на липите, поетите и правите улици.

Две седмици продължава празничната програма по отбелязването на датата, като започва на 25 септември с Деветата международна творческа лаборатория-ателие „Срещу себе си” в Кукления театър и завършва на 9 октомври с Балканиада ветерани по футбол. Общо 17 са проявите, предхождащи деня 5 октомври. На самия празник ще има 10 събития и отделно 10 са включени в Спортната секция от празниците. Така че имаме налице цели 37 събития, с които старозагорци казват „Честит Празник!” на любимия си град. Безспорно едно от най-интересните, най-силно посетените, радващо се всяка година на специално внимание бе Нощта на изкуствата на 30 септември. Вече има идея такава Нощ да има и в четирите годишни времена на града, за да изпъкне още повече красотата му и силата на творческия заряд на хората му.

Детски празник на 1 октомври от 17 часа в Градската градина, Избор на Млад кмет на 4 октомври от 18,30 ч. в Младежки дом, Празничен концерт с участието на различни младежки групи на 4 октомври от 18,00 ч. на площада пред Общината, ученически спортен празник с начало 9 часа на 4 октомври в Новия парк, Футболен турнир за деца на 5 октомври от 9 часа да игрището до Стадион „Берое” – това са проявите за деца и младежи, включени в програмата. В нея има още фолклорен фестивал на 1 и 2 октомври, празнично веселие с общински фолклорен ансамбъл „Загоре” на 3 октомври от 18 часа в кв.”Кольо Ганчев”, на 4 октомври от 18 часа в кв.”Зора”, още и празнично веселие със старозагорски клубове за народни танци и детски фолклорни формации на 5 октомври от 17,30 ч. пред Общината.

Няколко изложби – две фото-документални в Музея, една художествена в Художествената галерия, фотоизложба „Стара Загора красива и млада” в РБ”Захарий Княжески” се откриват в чест на празника. Концертите на Държавна опера-Стара Загора са  на 4 октомври с най-известните хитове на АББА и на 5 октомври хоров концерт пред Общината.

Тържествена Общинска сесия с връчване на отличията „Почетен гражданин на Стара Загора” на 5 октомври ще премине с нов сценарий и особено вдъхновяваща атмосфера. На 4-те входа на Стара Загора са обновени парадните знамена на Република България, които не само са нови, но и внушителни по размери.

Две старозагорски училища ще бъдат тази година домакини на двете чуждестранни делегации, гостуващи за празника. Делегацията от побратимения руски град Самара ще бъде с децата и преподавателите от СОУ”Васил Левски”, а делегацията от побратимения сръбски град Крушевац ще бъде с възпитаниците на Шесто основно училище.

На какви спортни турнири ще се радваме? Проявите започват на 1 октомври с Ретро рали, продължават с Държавно първенство по естетическа групова гимнастика /1-2 октомври/, Турнир по тенис на корт за купа „Стара Загора” /също на 1 и 2 октомври/, Народни борби на 2 октомври, Балканиада по бридж /5 и 6 октомври/, Международен турнир по тенис на маса на 7 и 8 октомври, Турнир по спортни танци „Денс Юник” на 8 октомври.

Особено озарена в тези дни, Стара Загора направо грейва на 5 октомври на голямото Празнично шествие, което всяка година е с нови участници, все по-пъстро и богато.

Весели и богати празнични дни, Стара Загора!

Уляна Кьосева