Измисли си история със Story Cubes в Нощта на изкуствата

В Нощта на изкуствата в книжарница „Приятели” от 19 часа започва голямата игра със Story Cubes. Какво стои зад „вносното“ заглавие на играта? Открихме една много интересна история, толкова интересна, колкото за популярната игра с думи „Скрабъл“. Че и отгоре, че и много повече.

Story Cubes Интелектуална игра с десетки международни награди и фенове в над 25 страни. Тази игра може да съберете в дланта си и да носите в джоба. Представлява малка кутийка, в нея се съхраняват 9 зарчета. На всяко зарче са изобразени по 6 символа. Например: лице, фенер, ябълка, самолет… Играта има само едно правило и то е да хвърлите зарчетата. Останалото е въпрос на въображение и избор на стратегия за разказване на над… 10 милиона възможни истории.

Как се играе?

1) Може да хвърлите всички зарчета едновременно, да набележите едно от изображенията, което ще бъде главен герой, и да подредите историята. За да структурирате по-лесно, може да разделите зарчетата в три групи по три – за начало, среда и край на историята. Започнете с изображението, което най-много е привлякло вниманието ви.

2) Може да хвърлите първо три зарчета, да изберете от тях герой, после да хвърлите още веднъж всичките 9 зарчета за цялата история.

3) Може да хвърляте зарчетата едно по едно, така никой няма да знае какъв край да очаква.

4) Може да записвате историите си на хартия или видео или аудио, да ги рисувате.

5) Може играта да придобие състезателен характер, особено подходящ вариант за по-големи деца и възрастни: единият от играчите хвърля заровете, а другите записват на хартия по една дума за всяко от изображенията – дума, която те смятат, че играчът ще използва в разказа си. Всяко позната дума носи по една точка…

6) Може да започнете историята не с „Имало едно време“, а с „В една страна, която никога не е съществуала, във време, което никога не е било“, или : „Когато животните можеха да говорят…“, „В една тъмна и студена нощ…“

Примерен ход на играта

Хвърлям: мост, риба, светкавица, стъпка, длан, спящо човече, самолет, звезда, крепостна кула. Избирам герой: риба

3 символа за начало: риба, мост, светкавица

3 символа за среда: самолет, спящо човече, длан

3 символа за край: стъпка, крепост, звезда

Ето и историята:Начало: Имало едно време една шарена рибка, тя много обичала да си играе във водите под моста на мечтите. Един ден обаче се разразила страшна буря и една светкавица треснала моста. Той се разпилял на парчета, а рибката се превърнала в човек.

 Среда: Както плувала като рибка във водата, тя изведнъж се събудила в един самолет. Вдигнала ръка и почнала да вика: „Какво става тук? Къде съм? Коя съм аз?“

Край: В този момент самолетът се приземил и рибката-човек слязла (символа на стъпката:)). Понеже нямало къде да отиде, видяла наблизо една крепостна кула и се прибрала там да пренощува. Както била объркана и съсипана от преживяванията, тя видяла една падаща звезда. В този момент си пожела отново да се превърне в рибка и да се върне в любимата река. Така и станало.

Можете да съхраните историята си на хартия, телефон, видео, да споделите с приятели…можете също да създадете поредица от истории, да напишете роман или да организирате състезание, в което всеки участник е победител, няма правилен и грешен начин за играта, единственото правило, изискване и ограничение е въображението ви!

Story Cubes са познати най-вече със своето единствено официално правило – да се разказват истории по картинките на кубчетата. На този базисен принцип са построени всички останали правила, измислянето на които е работа на самите играчи. Имате пълната свобода да бъдете креативни и да измисляте правила! Именно тази особеност на Story Cubes ги превръща в една неотразима игра.

Освен за игра, Story Cubes се използват и за обучение на чужди езици, развиването на асоциативната мисъл, развитието на латерално и т.н. „обратно мислене“, изучавани в PR-а (манипулиране и адаптиране на фактите, тоест кубчетата, към желаната информация).

Игрите често се използват за тийм билдинг, брейн сторминг, като допълнения към други настолни игри и др. Елефант Букстор, както и някои други компании използва Story Cubes за интервю при наемане на кандидати на работа, което е добра проверка на адаптативността и въображението на кандидата.

Просто в тази нощ на 30 септември дайте „Пълен напред!“ на въображението си и ако обичате да измисляте истории, особено заедно с децата си, ако обичате приказки, ако обичате дори да слушате приказки или да гледате как се създават – наминете обезателно през Книжарница „Приятели“ в Нощта на изкуствата на 30 септември, след 19 часа!

Приятно измисляне на истории, ще се радваме после да ги и прочетем и пофантазираме върху тях!

Уляна Кьосева