Къде в града има 26 безплатни извънучилищни занимания за децата ви?

Не се чудете за смислено занимание в извънучебно време за вашето дете. Дори „колкото повече, толкова повече“…занимания, те ще го научат да си разпределя времето и да е отговорен към него.

Открай време от далечните години на Пионерския дом, през всякаквите преименувания и досега /разбира се както му прилича в 21 век/, в Стара Загора същестува Общински детски център. В самия център на града, близо до Радио Стара Загора и Читалище Родина. В центъра заниманията за деца и младежи са общо 26, като част от тях са в сградата на Астрономическата обсерватория на последния етаж на Езиковата гимназия. Това, че поддържа такива форми, толкова много и толкова вече години е изцяло заслуга на Община Стара Загора.

Извънучилищните занимания в областта на изкуството са най-многобройни – 14. Най-дълго време същестува Фолклорният ансамбър „Траянци“. От тази година две са новите форми – занимания с народни инструменти и Фолклорна певческа формация „Цветна китка-слънчева“. Децата с танцувални умения и наклонности могат да се запишат в Школата по латиноамерикански танци, в Мажоретния състав, Клуб „Хип-хоп танци“, Балетна формация „Маргаритки“. Тези, които могат и искат /или дори само искат, или дори само могат – бележка за родителите/ да пеят, могат да посещават Вокална студия „Траяна глас“. За младежи от 14 до 22 години е Експерименталната театрална трупа „Тези“, а за по-малката възрастова група театрали – Школа „Талант“. Всички почти от вас са чували поне веднъж за съвместните и самостоятелни изяви и на трите силни групи в Центъра – „Живопис“, „Приложни изкуства“ и „Малка пластика“. Младите поети /но все пак гимназисти!/ в Града на поетите имат шанса да се научат в Литературен клуб „Без заглавие“ от поета Мария Донева на красива реч, изящни рими или …гневни бели стихове.

Все повече занимания има в посоката „Наука, техника и технологии“ – с новите тази година са общо 9. В сградата на Обсерваторията се провеждат следните специализирани форми – Клубовете „Звездна работилница“, „Небесен пътеводител“, „Фото и астрофотография“, „Забавна астрономия“, „Биология-„Зелени човечета от Земята“/нов/, „Млад експериментатор“ и от тази учебна година – „Биология-БиLOVEя“. Има също индивидуално обучение за подготовка за участие в олимпиади по астрономия в две групи,  нова форма от тази година.

В центъра, който обединява към себе си и Младежкия дом, се развиват три извънучебни дейности по гражданско образование. Известният с активността си Младежки общински съвет, Клуб „Млад журналист“ и Клуб „Дебати“.

Нека не ви подвежда новото име на плаката и флаерите – Център за подкрепа на личностното развитие! Същият е, за който се сещате. Същият е, за който не се сещате, но към който вече сте любопитни – от началото на тази статия. Няма по-благодатни часове от заниманията с наука и изкуство за едно дете, защото носят радост, удоволствие и вглъбяване в нещо ново, непознато и различно. Освен това всички преподаватели в Центъра се стремят към изява на децата, участват в конкурси, събития, младите журналисти издават вестник, годишният концерт на центъра прилича на шоу по размерите на Зала 1 в НДК. Това е неоспоримо предимство за днешните деца и особено за родители им – да видят рожбата си на сцена. Но и самата сцена е магнит за малки и поотраснали и вълшебно място за преобразяване.

Заниманията в Центъра започват от 1 октомври, така че побързайте със записването. Лятото категорично приключи за учениците и категорично започна новата учебна година.

Уляна Кьосева