Голям християнски празник – Кръстовден на 14 септември

14 септември е неподвижен църковен празник, един от най-важните и тържествени – „Въздвижение на Светия Животворящ Кръст Господен“. В първите три столетия християните не притежават Кръста на Христос. Търсенето му започва по заповед на император Константин Велики. Както отбелязва Александрийската хроника от IV век, Елена – майката на императора, също отива в Ерусалим и открива Христовия кръст. Поставят го в сребърен съд във великолепния храм, издигнат от Константин Велики над предполагаемата Голгота. Базиликата е осветена на 13 септeмври 320 г. Следващият ден е отреден за почит към Кръста на Христос.

Според народните поверия на този ден сам Господ слиза на земята, за да изпълни на-съкровените желания на вярващите, стига разбира се, те да са съобразени с библейските вярвания и разпоредби.

За да се случи това, е необходимо човек да се помоли напълно искрено. Най-силна е силата на молитвите, отправени навръх Кръстовден в местността Кръстова гора, където се вярва, че е заровен кръста, на който е бил разпнат Иисус Христос. Освен, че молитвите се сбъдват, се вярва, че на Кръстовден започва есента. Каквото е времето на 14 септември, такова ще бъде то в рамките на следващия месец – до 14 октомври.

Вярва се, че на днешния ден и нощта се кръстосват, а температурите започват да падат. На Кръстовден трябва да се спазва строг пост, а от трапезата е задължително да бъдат изключени всички червени храни, тъй като те символизират кръвта, пролята от Божият син на кръста. Такива храни са червен пипер, домати, ябълки, а също и червено вино.

На масата трябва да присъства обредна пита с кръст, замесена от най-възрастната жена в дома, а също и грозде, благословено в църква, както и печена тиква. Когато се съберат домашните, разчупва питата над трапезата и я наричат „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли“, цялото домочадие повтаря словата.

На Кръстовден празнуват чикакчиите – лечителите, които наместват изкълчени, навехнати или счупени крайници. Те са на особена почит, а оздравелите им носят погача, печено пиле, мед, китка чимшир и сребърна пара. Лечителят от своя страна пък подрежда трапеза и кани всички минаващи покрай къщата му за прослава на Бога.

Имен ден празнуват всички с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. На Кръстовден се прави поклонение пред светия кръст. Православната църква извършва поклонение пред кръста 4 пъти в годината – третата неделя след Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, Велики петък, 1 август и на Кръстовден .

Честит празник!