Полезен проект в Стара Загора

Приключва проектът на Обществен дарителски фонд „Посока Професия”. Той стартира преди една година пилотно в Стара Загора. Проектът е финансиран от  Фондация „Работилница за граждански инициативи” и се реализира в града ни от Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора”. „Целта на проекта е да въведе в България дългогодишния опит на американската програма за Младежка заетост и разгръщане на младежкия потенциал – YouthBuild към Департамента по строителство в САЩ. Това е образователна програма за развитие и интегриране на пазара на труда на отпаднали от училище млади хора, създадена преди 30 години в САЩ.” – се казва в досието на проекта.

Конкретните измерения на реализирането му за тази една година в Стара Загора са: през обучение са преминали 31 младежи – в курсове за професиите барман-сервитьор, графичен дизайнер, маникюрист, фризьор, майстор на външна топлоизолация. Един от курсистите – чаровната Севил Вахид, се подготвя да отвори собствен магазин, в който да продава модни аксесоари, чанти и бижута.  Някои от младежите не успяват да завършат училище защото са живели в чужбина, където са работили родителите им. Други пък,  с подкрепа на семействата си, завършват средното си образование. Няколко от курсистите са се записали в различни специалности на Тракийски университет. „Никой преди това не беше говорил с тези млади хора за различните професии. Всички обаче, имаха представа за професиите от телевизията – например, че адвокатите са млади, красиви и добре облечени и че печелят купища пари. Когато имаха среща с адвокат в Стара Загора, разбраха че истината не е никак такава” – разказва Даниела Димитрова, директор на Обществения дарителски фонд в Стара Загора.

С помощта на Кариерния център в Стара Загора част от младежите преминават тестове за ориентиране в професията. Тестовете потвърждават у няколко млади хора нагласата им за бъдещата професия.

Добрите резултати по проекта дават основания за продължаването му с нова група от 30 младежи. Потвърждението се очаква в първите дни на месец октомври. До приключването на това пилотно издание на младите хора им предстои още участие в доброволческо мероприятие – да облагородят поляната около Стария чинар в Парк „Бедечка”, като я подготвят за засяване с райграс. Те трябва да имат готовност да продължат да участват като доброволци и в следващите етапи на проекта и в други проекти.

Следствие от доброто приключване на пилотното издание на проекта в Стара Загора е убедеността на младите участници, че да строиш бъдещето си е дело не толкова трудно, но задължително осъзнато и премислено, ако използваш многото полезна информация, събрана в началото.

Уляна Кьосева