Спомен за тенора Георги Хинчев

Георги Хинчев

Стара Загора е град, известен със своите липи и прави улици! Град на поети и художници! Но през годините той има свой принос и в музикалния живот на страната и света. При изследване на фондовете в Централен държавен архив – София, попаднахме на малка сбирка, свързана с Георги Хинчев – оперен певец, тенор, солист в Софийска опера. Струва си да припомним за този наш талантлив съгражданин! Георги Желев Хинчев е роден на 25 май 1897 г. в Стара Загора. Умира през 1968 г. в София. Професионалната му кариера е свързана с Културно дружество „Българско родно изкуство“ и създаването на Софийска опера. Специализира в Италия. През 1930  и 1931 година участва в оперните спектакли на Българските народни музикални тържества, превърнали се по-късно във фестивал „Варненско лято“. Снимките в архива са от негови роли в оперни спектакли, но сред тях има две по-различни. Едната е портрет на певеца в цивилно облекло. Другата е портрет на Тодор Мазаров, също оперен певец-тенор, роден в Павел баня, участва в създаването на Старозагорската опера, живее и работи във Виена до смъртта си през 1975 г. Снимката е с посвещение „На моя приятел и колега Хината. Виена, 25 декември 1938 г.“

Любопитна е една публикация в литературното списание „Хризантеми“, издавано в Стара Загора от 1916 до 1919 г. В брой 5 от 1916 г. на с. 78 е публикувано стихотворение „Очите ти“, автор Георги Хинчев.

Георги Хинчев свързва живота си с Люба Колчагова (1908-2001). Имат две деца, на които предават любовта към музиката и тя става и тяхна съдба. Борис Хинчев (1933-2008) е диригент, а Александър Хинчев (р. 1945 г) – пианист.

Снежана Маринова

Тодор Мазаров
Тодор Мазаров
отляво – Георги Хинчев