Начало на сезона със силата на природна стихия в Кукления театър

Две премиери и  Международен театрален уъркшоп – всичко това през втората половина на септември ще бъде сътворено  на сцената на Кукления театър в Стара Загора. Възможно е, поради неуморната, окрилена и самозареждаща се същност на добрите му актьори и ръководството. През лятото, знаете, зреят  чудеса, които наесен дават плод.

На 15 септември е първата премиера, пиесата за възрастни „Животът е сън” от Педро Калдерон де ла Барка. Адаптирана от режисьора Ирослав Петков, пиесата е мегапродукция на театъра, с  оригинална сценография на Петър Митев, фехтовка и …още изненади. В състава на постановката са и външни актьори – Георги Спасов и Валентин Владимиров /познат като режисьор на „Пипи дългото чорапче”, „Храбрият оловен войник”/. В подготовката и сложната сценична адаптация на техническите решения като лайтдизайнер /художник по осветлението/ участва и Ивайло Марков – директор на Кукления театър в Търговище. „Заглавието на пиесата е красноречиво. В нея става дума за това, доколко живеем, кога сънуваме. Когато човек се събуди от един сън, който е бил толкова реален се чуди – къде се намира всъщност?  В пиесата става дума за Честта, за Лъжата, за Предсказанията /доколко са верни/ и най-вече за това – колко има съдба и колко може човек сам да управлява съдбата си” – казва режисьорът Ирослав Петков.

На 20 септември е следващата премиера – „Бялата врана” по  Карел Чапек. От заглавието още е ясно, че пиесата е за различните, за неприсобимите, за оригиналните видове, които нелесно виреят сред обикновените си събратя. На режисьора Любомир Колаксъзов му отива такава тема – той е още студент в Театралната академия, както и сценографката  Виктория Андролова. В пиесата ще видите двамата нови актьори в състава на кукленци – Диляна Спасова и Цвети Пеняшки, още Таня Георгиева и Кирил Антонов. Разказът е за скитника Франтишек Крал, който изпълнява най-съвестно задачата от непозната дама да пази куфара и с пари и го опазва, без да вземе от него петаче и с риск да попадне в затвора. Възнаграден е за честността си, но…Знаете, че в историите след това „но” следват пътеки, по които човек върви сам в усещанията си и не бива да бъде воден за ръка, за да усети всичко.

След двете премиери и между две вдишвания и издишвания буквално, в  театъра нахлуват 10 актьори от театри в страната /избрани между 28 кандидати/ и заедно с 13-те актьори на Кукления театър започва Деветата международна творческа лаборатория-ателие. Първи в програмата на лабораторията е Международен театрален уъркшоп „Срещу себе си“по текстове на Достоевски. Предводител и художествен ръководител е режисьорът  Веселка Кунчева, сценограф е Мариета Голомехова, композитор Христо Намлиев. Върху владеенето на тялото и изразните му средства с актьорите ще работи Алесандро Сулима, хореограф от Италия. Тези от нас, които очакваме новия театрален експеримент с любопитство /защото така е родена носителката на четири номинации и три награди ИКАР 2015 и пиеса „Страх”/, ще бъдем щастливи да видим на 10 октомври междинния резултат на творческата работилница. Сред актьорите, които ще участват в нея е и позната на всички Мая Бежанска. Асистент на Веселка Кунчева ще бъде режисьорът на „Бялата врана” Любомир Колаксъзов.

Какво нататък? Казаното дотук е световъртежно по сила и замах, но…кукленци не спират с търсенията си. През октомври идва нова премиера, за първи път в България се поставя заглавието  „Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева” на полската авторка Малина Пшешлуга. Пиесата ще бъде дипломната работа на студента все още Стефан Прохоров. Той завършва Режисура за драматичен театър и ще представи  един текст в два коренно различни по вид спектакъла – за деца и за възрастни.

През лятото, на 15 юли те получиха подарък от голям и верен приятел – оперният певец Пламен Прокопиев, който от години живее и работи в чужбина. Той им дари пиано, баян, акордеон, тарамбуки –  в памет на майка му Надка Иванова Колева, дългогодишен хорист в Старозагорската опера, диригент  на самодейни хорови състави в града – вече са в репетиционните на кукленци. Така началото на новия сезон е още по-вдъхновено. За музиката в новите пиеси на кукленци, а и в не толкова новите, ще разкажем в отделен разказ. Музиката е също живо същество, уникален артист, който заслужава огромно признание и овации.

Уляна Кьосева

/снимки – Рад Димитров и архив на ДКТ/