Pantone и цветовете на Есен/Зима 2016/2017

Компанията  Pantone /Пантон/определи десетте актуални цвята за сезон есен/зима и сред тях преобладаващи са земните тонове, но разбира се, е оставено място и за по-ярки тонове, с които несъмнено ще създадеш повече настроение през този иначе мрачен период.

Първоначално компанията Pantone започва като печатна компания M & J Levine Advertising на братята Мермин и Джеси Ливайн в Ню Йорк през 50те години на миналия век. През 1956 г. братята наемат току-що дипломираният от Hofstra University химик Хърбърт Лауренс на работа при тях на половин работен ден. През 1962 г. Лауренс закупува от братята технологични активи на дружеството и разкрива своята фирма Pantone. През 1963 г. основателят на Pantone Лорънс (Herbert Lawrence) създава иновативната система за измерване, смесване и съвпадение на цветовете. Той разбира, че цветовата палитра се интерпретира по свой начин от всеки човек, а за да се реши този проблем, разрабтва иновативна книга-схема на стандартизирани цветове Pantone Matching System. През октомври 2007 г. компанията е придобита от корпорацията Pantone X-Rite.

Pantone включва в своята продуктова гама решения за критични към цвета индустрии – цифрови технологии, мода, продукти за дома, пластмаси, архитектура, бои и интериори. Pantone цветовете са с точни рецепти за мастилата, които изглеждат по еднакъв начин, без значение кой ги отпечатва, което е и причината спот цвета да е особено важен за корпоративните идентичности и марковите изображения.

Институтът по цветове Pantone (Pantone Color Institute) е Изследователски център на компанията, ангажиран в експериментална работа с цветовете  и тяхното влияние върху различните сектори (мода, печат, интериорен дизайн, реклама, филм и така нататък.). Признат е в цял свят като водещ източник на информация за цвета. Инструментът за модни дизайнери, интериорни и стоки за домакинството са схемите И PANTONE FASHION + HOME Color System. Те се използват в производството на модни и тъкани. Системата се състои от 2100 нюанси на възпроизвежданите цветове с плат или хартия.

Всяка година, Институтът по цветовете на Pantone провежда изследвания, в резултат на което компанията определя най-подходящата палитра от нюанси на следващата година, както и основният цвят на годината. Такива прогнози компанията прави на базата на социалните и културни промени в обществото, както и тенденциите в използването на различни цветове и в различни видове изкуство и по-специално в модата. Цветът на годината се определя след тайни срещи на представители на различните национални групи в цвета на една от европейските столици. Изборът на Комисията Pantone ее публикувана в специална Pantone View. Ето какви бяха цветовете на годината според Pantone:

2000 – френски (Cerulean); 2001 – Fuchsia (Fuchsia Rose); 2002 – Red (True Red); 2003 – Aqua Sky (Aqua Sky); 2004 – Тайгър Лили (Tigerlily); 2005 – Blue Turquoise (Blue Turquoise); 2006 – Sand (Sand Dollar); 2007 г. – люта чушка (люта чушка); 2008 – Blue Iris (Blue Iris); 2009 г. – Мимоза (Mimosa);
2010 г. – Turquoise (Тюркоаз); 2011 – Honeysuckle (Орлови нокти); 2012 – Tangerine (Tangerine Tango);2013 г. – Emerald (Emerald), 2014 – Radiant Orchid (Radiant Orchid), 2015 – Marsala, 2016 – Rose Quartz and Serenity.

PANTONE-fall-colours-2016Компанията Pantone вече определи модерните цветове за сезон есен зима 2016 2017. Синьото носи в себе си спокойствие, сивото ни дава чувство за стабилност, червеното излъчва доверие и топлина, докато магнетичните розово, лилаво, жълто и пикантна горчица ни дават възможност да се докоснем до екзотиката и забавлението.

Цвят Riverside – абсолютен фаворит за есенно-зимния сезон. Буквално преведено като „крайбрежна алея“. Но за да бъдем точни в описанието, това е просто един тъмно син цвят с лека мъгла, която Pantone е успял да нарече Riverside. Наситен и плътен  цвят, който може да се види на дъното на дълбоководните реки или в модни колекции на Соня Рикел, Trussardi, Lacoste, Zac Posen , M. Kors.

Цвят Sharkskin (кожа на акула)- За есента и зимата този модерен тъмно сив  цвят е един от най-подходящите. Той възпроизвежда дъждовно небе, тъмни вълни, като се фокусира не върху шокиращото, а върху лаконичността. Студеният Sharkskin е идеален ако търсите сдържан и класически стил.

Цвят Warm Taupe (топло сиво кафяв)Независимо от факта, че този цвят  буквално се превежда като „тъмно сиво“ или „сиво-кафяво“, той  не може да бъде  наречен тъмен. Напротив, той е достатъчно ярък, до телесни нюанси и напомня на цвета на кафе с мляко.

Въздушно син Есента и зимата са в очакване на този нюанс на синьото, като глътка свеж въздух. Той изглежда еднакво добре както на всесезонно палто, така и на свободни рокли и джемпери, привлечайки вниманието към простотата на кройката и точността на силуета.

Цвят Aurora Red (червена Аврора)Aurora Red – наситено червен, почти класически червен цвят, който се откроява от останалата част от актуалната палитра нюанси на сезон 2016-2017. Въпреки факта, че цветът е по-добре да не се смесва с други, тъй като самостоятелно е идеален, ако желаете, можете да добавите лек контраст с други модни цветове.

Цвят Dusty Cedar (розов кедър)Оттенъка Dusty Cedar ще замести летния розов кварц – най-модерния цвят за лято 2016 г.  Той напомня на Marsala, но е по-светъл и топъл. Иделано се съчетава с въздушно синия цвят.

Цвят Lush Meadow (тучна ливада)Този оттенък на зеленото напомня на пищна поляна през май. Lush Meadow е едновременно уникален и универсален, подходящ за солово изпълнение, и като допълнение към други, по-наситени цветове. Този цвят може да се намери в колекциите на Barbara Bui, Roland Mouret, Marni, Gucci.

Цвят Spicy Mustard (пикантна горчица)

Цвят Potter’s Clay (грънчарска глина)

Цвят Bodacious или Безразсъден

Този лилаво-виолетов цвят е абсолютно нетипичен за есенно-зимния сезон. Нищо чудно, че името му е „безразсъдство“, но неговата приглушеност е достатъчна, за да не изглеждате твърде ярко, заобиколена от дами в тъмни одежди.

Както си спомняте за сезон пролет/лято 2016 водещо беше чувството на спокойствие и забавление, през есенно/зимния сезон отново спокойствието, оптимизмът, но и силата са водещите емоции в модния свят. А превес сред цветове взима Синьото и неговите разновидности.

Уляна Кьосева