Фолклорен събор „Богородична стъпка“ – кеф за мало и голямо

Защо Националният фолклорен фестивал „Богородична стъпка“, който ще се проведе на 27 и 28 август в центъра на Старозагорските минерални бани е нещо, което не бива да се пропуска?

Защото в него събитията са тип „от баба до бебе“(точно така, защото отначало си мислеха, че ще има само баби) – за всекиго по нещо и то все интересно:

  • Родителите могат да оставят децата да се занимават в първия ден с рисуване на елементи от украса на престилки или оцветяване на тези елементи и „обличане“ на дървета. За смислените дейности са отговорни художниците Юлия Славова и Тошо Стефанов от Център за наука, култура и изкуство в детски творчески работилници „Съхранено с любов – сътворено с талант“.
  • Децата могат да се учат да нижат мъниста или да плъстят вълна на Улицата на занаятите. Самите родители, участници и гости на фестивала могат да си купят тук уникални сувенири, всички ръчна изработка, без кич и ширпотреби.
  • Тийнейджърите могат да гледат и участват в демонстрациите на Прабългарска Школа за оцеляване Бага Тур, които са особено атрактивни за тази възрастова група.
  • Участниците и гостите могат да се включат „На раздумка с билков чай и ръжено кафе“, да разгледат и се запознаят с Пътуващото читалище „Бащино огнище“ /Историята идва при нас/, да погледат програмата в Селския двор „Добра среща“ – живата традиция.
  • Всички възрастови групи могат да се включат в уроците по български хора на площада и да ползват безплатния транспорт до местността Богородична стъпка, за да я разгледат и чуят беседата за вълшебното място.
  • Фестивалът посреща над 200 състава с над 4000 участници общо. В двата дни те ще имат общо над 42 часа чисто време да се изявят на двете сцени и да бъдат оценени от жури.
  • Не се пропуска в първия ден на програмата ревюто-спектакъл на уникални български носии, представени от етнографът Невена Даскалова /на 27 август от 11 часа/. Ще чуете да пее самият Капитан Петко Войвода /от ТВ екран, разбира се/ – големият актьор, старозагорецът Васил Михайлов в концерт посветен на 120 години Тракийско движение у нас /в същия ден от 19 часа/, участват още Манол Михайлов, Калинка Сгурова и Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян. Ще видите най-младият нестинар у нас Костадин Михайлов в „Нестинарска магия от Странджа“, която започва в 21 часа.

Последният автобус към града тръгва в 22 часа от площада на с. Старозагорски минерални бани.

  • В неделния ден /28 август/ преди награждаването от 16 часа започва концертът на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Всичко изброено дотук очертава два дни пъстри, смислени, весели, изпълнени с цветове, музика, танци, веселие и добро настроение!

На една ръка разстояние от Стара Загора, под сенки и заедно с добри, талантливи и вдъхновени хора!