Проектът за ремонт на Летния театър чака изпълнение

От 2014 г. изработеният от YAK Студио проект за ремонт на Летния театър в Парк „Аязмото” чака реализация. Всички се надяваме, че скоро Стара Загора ще има един уникален театър. Финансирането е малко над  1,2 млн. лева и се търсят средства по европейските програми, по-специално Европейската програма „Растеж”. Вероятно забавянето идва от това, че ремонтите на Летния театър и на залата на Синдикалния дом до този момент вървят „заедно”, като общата сума, цитираната в медиите е над 7 млн.лв. Като „резервни” пространства за събития все още основно се ползват залата на Операта /за закрити спектакли/ и на Античния форум /за спектакли на открито/. Но! Сцената на Операта със специфичния въртящ се механизъм не е пригодена да понесе спектакли от всякакъв вид, особено интензивни танцови.  Ремонтът и оформянето на Летния театър като лятната сцена на града  ще даде модерно пространство за изяви навън в започващото рано и продължаващо до края на август, че и през септември, лято в града. Построена категорично и без условностите при настаняването на зрителите както е при Античния форум, в търсене на добра звукова среда и сложно озвучаване.

Старозагорци обичат своя прекрасен парк през всичките сезони на годината, но през лятото е особено предпочитан заради хладината. „Старозагорският летен театър има  собствена атмосфера. Идеята беше да се намесим без да обсебваме пространството и затова преценихме, че козирката трябва да е с решетъчна структура,  което позволява през нея да преминават съществуващите дървета, а прозрачността й позволява да не се загуби погледа към короните.  Семпло, но в никакъв случай безлично е решението, защото основният акцент е върху събитието, а не върху сградата, която трябва да е удобна за голяма палитра от дейности.  Определено с облегалки е по-удобно, но идеята е, че летният театър не е просто театър, а по скоро място за събития от най-различен вид и характер. Тоест, там може да се организира, дори събор на занаятите или технопарти! Стъпването по седалките дава възможност за това! Театър е просто една от многото възможности! Използвани са естествени материали, като камък и дърво с цел максимално доближаване до естетиката на парка” – разказват за своя проект архитектите Явор Янулов и Иван Киряков от YAK студио.

В отминаващите дни на лятото стискаме палци следващата година Летният театър в Парк”Аязмото” да е живото му сърце. Културните събития, непрекъсващи през нито един месец от годината, са магнитът, който привлича хората към един град. Пространството в парка е най-удобно, без да смущава никого /както в центъра на града/ и може да завихри най-различни събития – от камерен концерт, през оперна постановка до лазерно шоу. Сред най-естествените „декори” на една спокойна зеленина наоколо. На снимките може да разгледате проекта на YAK студио за ремонт на Летния театър на Стара Загора.

Летният театър е завършен на 1 юни 1959 година с около 3000 места.Освен просторна сцена, театърът е модерен за времето си – има 4 удобни гримьорни, зали за артистите и за театрален реквизит. Една от първите прояви на сцената му е Фестивалът на музикалната и танцова самодейност.