Открива се втора част на фотопроекта „Изявления“

На 3 септември между познатото заведение „Дръмс“ и Универсалния магазин в Стара Загора, на открито ще бъде открита фотоизложбата „Изявления-2“ на Михаил Желязков. Името на изложбата и на автора са ви познати от „премиерата“ и миналата година на 7 август в Изложбена зала „Байер“. Тогава разглеждахме над 300 фотографии на старозагорци, записали с ръката си свои спонтанни мисли на бяла дъска и снимани с нея. „В „Изявления” няма тема, няма ограничения. Има спонтанност, усмивка, съ-участие. Единствена цензура – без мръсни и обидни думи към когото и да било, и без посочване на политически партии или продукти. С други думи – без цинизми, политическа агитация, реклами“, каза Михаил Желязков преди откриването на първата изложба.

Тогава той снима старозагорци на най-различни места – на работните им места, по улиците, в парка, на спортната площадка… Голям интерес предизвикаха кадрите на футболистите на ФК“Берое“, на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и др.

„Въпреки разнообразието и различията старозагорци показват и този път в портретни, а сякаш в една обща снимка, лицата и лицето и на града, и че са една общност“, каза Михаил Желязков. Сега той е добавил нови места и лица в своите снимки. Едно от най-интересните места, на които са правени фотографиите, е Старозагорският затвор. Ще видите и послания на прекрасните малки балерини от Балетна школа „Па де Кре“. А също и много познати от миналия път лица.

Проектът „Изявления“ се реализира със съдействието на Община Стара Загора.

Михаил Желязков е от Стара Загора. Завършва ГПЧЕ”Ромен Ролан”, учи и живее в Франция.До сега е представил три самостоятелни изложби в Страсбург, има участия в международни проекти в Португалия, Полша, САЩ, Германия, Италия, Франция. През лятото на 2014 година в Стара Загора, заедно със Силвия Панайотова, подреди изложба абстрактни фотографии. Съосновател е на френска културна асоциация, дизайнер, куратор на няколко независими международни изложби и проекти. В Регионална библиотека „Захарий Княжски“ може да разгледате изложбата, която неправителствената му организация в Страсбург представи на 11 май 2015 г. в Съвета на Европа в Деня на църковния празник на Светите Братя Кирил и Методий.