Градът, в който всичко и всички са особено важни

Добро утро, скъпи приятели от балкона на Синоптичната служба на сухоземието Стара Загора!
Може да се каже, че „почва сезонът” за усилен живот и активна дейност на изданието. Обявяваме окончателно край на летните изнесени посещения насам-натам и начало – на активна творческа дейност.

В тази седмица започва Фолклорният събор в местността Богородична стъпка в Стара Загора – събитие очаквано и желано като събитието на втората, особено жежката и особено безлюдната част от лятото по тези места. Силно се надявам в двата почивни дни или поне в единия от тях да го посетя, за да имам конкретни впечатления.

Сега малко ще нахвърлям от впечатленията, как се прави лято и сезон в любимия ми град Бургас, като условието е да знаете, че не откривам топлата вода и не ви водя до студени извори, а просто пиша, за да се забавлявате. А може и да е полезно четиво за някои, знам ли.

…В сутрешния работен ден на сряда миналата седмица ставаме рано с бате Радо /това е бойното име на синът ми/, за да се придвижим до Автогара Юг на гр.Бургас от една доста далечна точка, наречена Х /да кажем/. С градски автобус, а ние сме на първата възможна спирка. И спирката и точността и картите и упътванията и любезната кондукторка вътре са впечатление приятно и №1 за деня.

Извод 1: Удобното градско придвижване, картите, контрольорите, съвременният вид на целия градски обществен трафик предполагат едно комфортно и лесно пребиваване в целия град.

Автогара ЮГ /чисто нова е/ грее като слънце, а в 8 часа сутринта на нейна територия и особено масивно – на територията на близката ЖП гара /не е нова/ кипи задружен труд на службите по чистота и временната заетост по почистване на тревните площи. Хората, които работят са поне 20 на брой с един бригадир, който дава указания ясно и точно, а и те се обръщат към него приятелски. Никой не симулира труд и не дава вид, че погрешка е попаднат на това място.

Извод 2: Службите по чистотата и реда са особено важните в един град. Те са като внимателното гримиране сутрин на дама. Не че може да излезе и без грим, ама си е друго…

Изпращаме се по пътищата на Родината – кой закъде и вашата Синоптичка започва редовното си ежелятна обиколна на любимия Бургас като се насочва по главната му улица, разбира се. Веднага се вижда събитието на лятото като изложба – постоянна Златни монети от много ценни времена. Транспарантите са окачени на всеки 200 метра по цялата главна улица. Вдясно се спирам пред масирана реклама на архитектурно изложение. Каква прелест! Теми, автори, злободневно, лекции, дизайн, модерно напечатани винили. Гледам, снимам, чета, зачитам се направо…Къде е тази актуалност? В Център Флора, набелязвам си маршрута нататък аз.

Още малко по-нататък – над 50 големи пана във витрини с художествени снимки на Бургас от различни автори. Бургаски автори, разбира се. Както и организаторите и повечето участници в архитектурното събитие. Малко по-нататък – рекламно пано на Лятно фестивалче на Куклените театри се рекламира. Първа среща с китно рекламно павилионче, в което се продават и на него пише така Ръчнопроизведени спомени от Бургас.

Огромни табла за концертите в Летния театър, за пясъчните фигури няма кой знае колко реклама, но тях ги научиха вече в цялата страна и почти в цялата Вселена. В идеалния център съзирам реклами на Биенале за съвременно българско изобразително изкуство Приятели на морето – Бургас 2016. Дивя се?!!! Леле, да беше в Стара Загора – как щяхме да ги съберем творците, по какви критерии, ще има сърдити, обидени и наранени  за цял живот. Както и с фотографиите и фотосите, както и с архитектите и архитектурните им изложби. Както с всичко културно, духовно и нематериално. С материалното е по-друга работата.

Извод 3: Всичко, което се случва в града, се анонсира рекламно в центъра. Всичко, което се случва в града, е особено важно. Всички, които правят нещата да се случват в града, са особено важни. Всички творци на града са важни. /Това е любимият ми извод, който се потвърждава многократно и по-нататък в туристическата обиколка/

Центърът на Бургас е готов след ремонтите по главната улица в частта им около Книжарница Хеликон. Там има фонтани, които разпръскват вода под формата на воден облак и са интересни, но още по-интересни са соларните стърчащи пана, които директно те препращат като дизайн в Космоса. Обичам нестандартните работи от Бъдещето! /това можеше да го пиша и към изводите, но то кореспондира/.

От центъра право в Морската градина, където също изобилства с рекламни всевъзможни пана. До Казиното гледам – изложба фотографии на Стефан Диомов. Ха, казвам си, и фотограф имало със същото име. Не! Същият Диомов е, бащата на Тоника СВ, бургазлията. Изложба с фотоси от негови пътешествия по света. Ех, че хубаво! Браво, Бургас, че уважаваш хората си – не само заради творчеството им, а и заради тях самите, защото са интересни, цветни хора!

Следва последния пешеходен  преход  до изложбен център Флора, по време на който се натъквам на още две места на рекламните павилиончета Ръчнопроизведено в Бургас. Хора с колела под наем от Общината и с някакви модерни возила с две гуми само /и возилата под наем/ префучават край мен, удоволствайки от заниманието си…И стигам център Флора, където също прибират пари за изложба Летящи пеперуди и не прибират – за изложението на архитектура и вътрешен дизайн.

Извод 4 : Всяко място, където се предлагат нестандартни идеи, а те се и обсъждат и коментират – си иска специалното Място. Повторението е умишлено  и насочва към – местата за ново изкуство, нов поглед, нови визии е хубаво да са специално създадени и отделени, за да се знаят от всички .Имам предвид, че същото не може да се очаква от Художествени галерии, библиотеки и тн. Те са си създадени с друга цел и са малко или много консервативни пространства, което в голяма степен е за добро, разбира се. И за разграничение на едното от другото, разбира се.

Генерален извод: Рекламната стратегия на Бургас е смислена, а в основата на простичката и философия е абсолютното уважение към всеки творец. Още-съзнанието, че създаваш нещо с особен принос и придадена стойност за града. Още-че точно сега му е времето да го покажеш пред повече хора. Още-че всичко, което се случва в Бургас-е особено важно за всички хора от целия свят. Дори.

Обичам Бургас! Градовете са различни. Хората по природа уж казват са еднакви. Отношението им едни към други-очевидно е различно в различните градове. И то си личи ясно, то се усеща със сетивата.  До другата година, Бургас!