Изложбата „АзБуки AlphaBeta” в Стара Загора направо от Европа

Екипът от трима млади и талантливи българи на Неправителствена организация ART PL+S, която е базирана и организираща редица събития в Страсбург, Франция и други точки на Европа, представя интересна изложба в Стара Загора.

На ART PL+S , в която е Михаил Желязков /графичен дизайнер и наш първи гост в поредицата интервюта от рубриката „Млади, красиви и талантливи” на Долап.бг/ е възложена цялостна организация на Изложбата на творци в сферата на визуалните изкуства от България. Събитието е част от програмата  на Културния съвет на България в Страсбург. Изложбата „АзБуки AlphaBeta” е открита в сградата на Съвета на Европа на 11 май – църковния празник на Светите братя Кирил и Методий. В тази изложба със своите различните гледни точки наши дизайнери, илюстратори и художници интерпретират художествено естетиката и кодираните послания на кирилицата и връзката и с другите европейски езици. Изцяло на Михаил и екипа му е гласувано доверие за подбора и представянето на авторите.

Именно тази изложба ще бъде представена в РБ”Захарий Княжески” и ще може да я разгледате от 26 август /петък/ нататък.

Събитието на младите, талантливи българи бе част от богата програма, организирана от Европейската комисия в Брюксел. Също през месец май  Еврокомисарят Кристалина Георгиева откри в централата на Европейската комисия в Брюксел пътуващата изложба „Св. св. Кирил и Методий и Държавата на духа”. Проектът  се реализира по идея и с подкрепата на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин на 2013 година и председател на Фондация Българска Памет, в рамките на националните чествания на 1150-годишнината от Моравската мисия на Кирил и Методий.

Кирилицата и старобългарският книжовен език, наричан някога латинският на Източна Европа,  навлизат в официална употреба от българската държава и църква още през IX в. С книжовното наследство на Златният век на българската култура новата азбука се разпространява сред славянските народи и дава начало на богати литературни традиции. Днес на кирилица пишат повече от 300 милиона души по света. Азбуката, създадена от Светите братя е сред най-скъпоценните и устойчиви във времето културни приноси на България за наследството на Европа, а някои от най-добрите произведения на европейската литература са написани с нашата азбука – кирилицата, отбеляза еврокомисар Георгиева.

За втори път в историята на Европа България дава официален статут на българската азбука – кирилицата и импулс на интеграцията и създаването на споделени културни традиции, които възпитават духа на европейското бъдеще.

Кирилицата е създадена в средата на 9 в., по време на Първата българска империя в Преславската книжовна школа. В наши дни кирилицата се използва както от източните и южните славянски народи, така и сред много неславянски общности. Кирилицата е официалната азбука на 15 народа, сред които: българи, македонци, сърби, хървати, молдовци, украинци, белоруси, руснаци, казахстанци, монголци, азери, узбеки, туркмени, киргизи и

България все още единствена представлява кирилицата в Европа. Културният ни принос с 30-те ни букви е безспорен, а в елитния клуб на европейските писмености са само още две – латинската и гръцката.