Овесените палачинки с кленов сироп на сегашните млади

Здравейте,с къпи приятели! С есента Синоптичните ще се случват по-често. Това сочи днешното хладно утро, в което се събуждаш наспан и отпочинал. А не борил се и в съня си с жегата, която цял ден е вървяла по петите ти.

Имах обещание, че след  синоптичните в 2 части за сегашното младо поколение да довърша темата с особената част за Много Интелигентните Млади Хора /МИМХ/ у нас, които наистина са доста. Но броят им е локализиран само в много големите градове /МГГ/ у нас, така че засега не се усеща кой знае колко като обща тенденция.

Те са образовани у нас или в чужбина. Знаят езици /удостоверено и с документ, не просто да се фукат/. Имат хубава работа и повечето се препитават от нея. Много от тях са на свободна професия – сиреч с неустановено работно време, офис, колеги и шеф. Сами са си шефове. Наемат ги за определена работа, свършат я и …към следващия проект. Работата заема много важно място в живота им. И защото носи доходи, с които да се занимават с любимите свободни дейности. Да пътуват в чужбина, да ходят планини и морето у нас, да се занимават с нещо Арт, да творят. Това е много силно развито сред МИМХ у нас – да творят, да ръкоделят нещо, да готвят, да създават. Едно от силните Арт подразделения е работата върху собственото тяло във фитнеси, спортове, с татуировки. Но на този раздел се спряхме вече и няма да се задълбочаваме.

Когато някакъв миг ги обземе, в изключенията, които се появяват, защото тези млади хора са праволинейни и целеустремени – те се и женят помежду си. Не знам как стои въпроса с любовта, защото си е лично дело на сърцето. Но женитбите им изглеждат винаги добре обмислени и подходящи. Не ми се струва, че са плод на случаен порив от внезапно повял вятър. Сватбата е планирано мероприятие, както след това имането, броя, пола и раждането на децата. Сега се казва – Управление на събитие. Животът – са събития, които трябва да бъдат управлявани.

Обикновено МИМХ у нас сами си плащат сватбите, което е супер. И се развихрят там до най-малката подробност, като – как ще са поднесени брачните халки – от кученце с панделка или на възглавничка със златна /сребърна/ бродерия. Обикновено сватбите им са стилни и тежкарски, те съзнават важността на този ден като един вид подписване на договор с много условия и с много текст с малки букви под чертата. Ай си го развалил /договора/, ай са те подгонили и малките букви да ти свалят и последната риза от гърба.

След сватбата се раждат деца и тук настава пълното разгръщане на цялостния умствен и физически капацитет на МИМХ. Светъл пример: Преди години моя колежка има първи внук. Цялата сияе и се носи 5 см над земята. Питам я, дали го гушка и мачка. Усмивката и се стопява изведнъж – „Не, не го мачкам, няма какво да му мачкам, той се храни здравословно и не е пълен. От сладките работи яде само овесена палачинка с кленов сироп.“ Паднах и помрях. Падне ли ми в ръцете внук, ще си маже шоколада спокойно по цялото лице и дрехи, както навремето майка му /щерка ми/ се беше омазала до степен на неузнаваемост. Ама ха. Животът е за това, да се вкуси!!! Не да се пресмята, мери, калкулира, разделя – на калории, порции, разделно хранене, съчетание на продукти, аюрведи и всякакви други чуждоземни „веди” на нашата си трапеза. Ако си болен, вярвам в лечението с промяна на храненето. Но ако си здрав – опитвай го този живот. Шоколадът не е измислен, да трови децата. Тук с този пасаж и лирично откровение почти прескачам огромната Тема Еко и Био и Здравословно, която се вее като флаг над цялото съсловие на МИМХ. То не са ферми, не са базари, то не са групи за колективно пазаруване от селата, то не са групи във Фейсбук за здравословни работи – сякаш от сутрин включват на тази тема и тя ги поддържа живи през целия ден. Поощрява ги или алармира като червен сфетофар за Стоп и Зелен – за Позволено е вече!

Правим обаче плавен преход към следващата тема за Родителството. МИМХ са много активни родители, от детската ясла до последния клас в училище. Преглеждат цялата образователна програма на детето си, съветват лелки и детски учителки как специално да му обръщат внимание. Не му ли обръщат такова, обръщат страницата и местят детето в частно училище/детска градина/детска ясла. Ако остане в държавното – продължават безкрайните диалози с учители в доуточняване спецификата на детето и начинът му на израстване в процеса на обучение. Плюс че детето се води на хиляди извънкласни занимания с цел да стане особено талантливо, направо непробиваем Човек от стомана, ум и талант. Да променя и превзема света само с погледа си. Да се катери по сгради и спасява планетата като Спайдърмен.

Като казах Планетата, та се сетих с какво ще завърша. През цялото време на ергенство и родителство МИМХ у нас са много еко-отговорни и са с непрекъсната грижа за природата. Хубавото е, че те първи вдигнаха протестните митинги у нас в защита на Иракли и така показаха, че нещо като гражданско общество все пак и ний имаме. Изобщо МИМХ са относително активни граждани на фона на цялата останала безметежност у хората и активност на маса и на ракия, само. МИМХ знаят да пишат документи, сигнали, мейли, да си търсят правата из институции, да претендират, да изразяват недоволство или задоволство, да се домогват до истината и справедливостта.

Накратко казано – МИМХ – са симпатяги, стига да им свикнеш. Учителите най-трудно свикват с непрекъснатите им изисквания, те ги влудяват. Иначе останалите, няма как, работим заедно с тях, отглеждаме дори такива вкъщи, собствените ни деца. Да, те не приличат по нищо на нас, родителите, приличат на времето си. Така казваше баба едно време за децата.

Нито са лоши, нито са добри – изцяло. Такива са, каквито са. Те продължават напред, ние вървим след тях. Подсигуряваме тила им, така да се каже. На мен лично са ми странни, но симпатични.

Честита ни хладна събота, нека ни донесе слънчеви мисли, усмихнати дела и много настроение в двата почивни дни!