Ретроспективна изложба на Ненко Токмакчиев

На 23 август /вторник/ 2016г. от 18 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита ретроспективна изложба НЕНКО ТОКМАКЧИЕВ /1931-2014/. В нея са включени 35 творби от всички периоди в изкуството на този безспорен майстор на акварела. Изложбата, с която Бургаската художествена галерия гостува на Стара Загора е посветена на 85 годишнината от рождението на художника. Тя ще бъде представена на вниманието на публиката до 23 септември 2016г.

Ненко Токмакчиев  е роден на 13 април 1931 г., бил е председател на Дружеството на бургаските художници, баща е на популярния актьор Тончо Токмакчиев.

Завършва специалност театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. От 1957 до 1959 г. работи като художник на драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. – във Видинския драматичен театър. След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в родния си град Айтос. Работи жанровете пейзаж, композиция и портрет, а предпочитаната от него техника е акварелът. Значими цикли в творчеството му са „Пристанища“, „Корида“, „Съединението на България“. Прави самостоятелни изложби в Бургас, Велико Търново, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, както и в чужбина: Алжир, Австрия, Сирия, Унгария и др. Картини на Токмакчиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и галериите в страната. През 1971 година е награден с орден „Кирил и Методий“. От 2001 г. е почетен гражданин на Бургас.